Naționala României a câștigat ambele meciuri din Liga Națiunilor cu Mircea Lucescu pe bancă, 3-0 cu Kosovo și 3-1 cu Lituania. Mircea Lucescu a povestit ce s-a întâmplat după partida de pe Ghencea și a dezvăluit care sunt planurile sale.
“Am adormit pe la 3 dimineața, 3 jumate, poate chiar 4. Nu se punea problema de cum m-a influențat pe mine această revenire la echipa națională. Problema mare este că o revenire de acest nivel aduce cu sine o responsabilitate extraordinară, pentru că lumea își dorea, lumea credea…
E normal ca 50 și ceva de ani de antrenorat să-ți dea o aură diversă față de un antrenor care are 20-30 de ani la echipele naționale sau de club. Bineînțeles, la vârsta asta mă gândeam că și starea de sănătate se poate schimba”, a declarat Mircea Lucescu la FANATIK SUPERLIGA.
Horia Ivanovici a intervenit: “Vă gândeați că poate să vi se face rău pe bancă, lucruri pe care nu le poți controla”. Apoi selecținerul de 79 de ani a continuat:
“Nu le poți controla și de aceea m-am angajat cu toate cunoștințele mele, cu toată experiența mea pentru a ajuta într-un moment dificil. Edi Iordănescu făcuse o treabă foarte bună la echipa națională.
Cei dinaintea lui la fel, fiecare a pus o cărămidă la echipa națională. Simțeam încărcătura responsabilității pentru că trebuia să fac ceva ca să duc echipa mai departe. Au fost două meciuri normale.
Fotbalul s-a schimbat în toată Europa, toate echipele mici au echipe puternice. Jucătorii lor provin de la academii serioase din Vestul Europei. Ca și noi, că avem atâția jucători care sunt în străinătate cu părinții care au plecat să muncească. Se întorc mai disciplinați din punct de vedere profesional. Poate unora dintre ei le lipsește talentul pe care l-au avut alți jucători români în alte perioade”.
Întrebat dacă s-a temut de eșec, Mircea Lucescu a răspuns: “La anii mei și la ce momente am avut, unele foarte grele, altele de mare euforie. Nu avea cum să-mi mai fie frică. Simțeam această responsabilitate extraordinară de a duce mai departe echipa asta.
E nevoie de timp pentru a face o echipă așa cum a jucat România încă din anii ’70, să pună accent pe tehnica pasei. Noi am fost o țară cu o extraordinată tehnică a pasei. Și Iugoslavia a recunoscut asta, la fel cehii… Nu putem să ne îndepărtăm de asta. Sigur, e nevoie de o rapiditate pentru a te putea confrunta cu fotbalul de la cel mai înalt nivel de azi”.