News

“M-am rugat pentru Putin. Îmi doresc să înceteze să ne omoare copiii în Ucraina”. Mesajul unei ucrainence refugiată la mănăstirea Sihăstria

O familie din Harkov, refugiată la mănăstirea Sihăstria din Neamț, au vorbit cu jurnaliștii despre casă, despre cum au ajuns în țara noastră și despre speranțele pentru viitor.
31.03.2022 | 01:20
Mam rugat pentru Putin Imi doresc sa inceteze sa ne omoare copiii in Ucraina Mesajul unei ucrainence refugiata la manastirea Sihastria
Irina și familia ei s-au adăpostit la mănăstria Sihăstria din Neamț. Credit foto: Captură video Youtube
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina a făcut ca milioane de ucraineni să își părăsească casele și chiar țara. Printre cei care au ajuns în România se numără o familie din Harkov care, în prezent, este găzduită la mănăstirea Sihăstria.

Viața refugiaților în România

Irina, o profesoară de limba engleză din orașul Harkov, s-a refugiat în țara noastră alături de copii ei, soacra. Lor li s-au mai alăturat o bună prietenă de familie și copii acesteia, transmit jurnaliștii BBC.

ADVERTISEMENT

“Îmi place jobul meu, îmi plac elevii mei și dacă mă văd aș vrea să le spun: Bună! Nu vă faceți griji! Totul va fi bine. Vom învinge”, le-a spus Irina jurnaliștilor români.

Părăsirea țării natale este accentuată și de faptul că, așa cum cere legea din Ucraina, soțul Irinei nu a putu veni cu ea.

ADVERTISEMENT

Durerea despărțirii pare a fi mai mare chiar de momentele în care Irina poate vorbi cu soțul ei. Ea le-a spus jurnaliștilor că nu poate fi de față atunci când acesta vorbește cu unul dintre copii ei, micuțul Hordiy.

Singurele lucruri care îi mai aduc aminte de vremurile de dinaintea războiului și distrugerilor aduse de armata rusă se află în mașina cu care a ajuns în România. După cum explică chiar ea, mirosul îi aduce aminte de casă.

ADVERTISEMENT

“Uneori vin aici (în mașină- n.r.) doar ca să miros. E mirosul soțului meu, mirosul casei mele”, le-a spus Irina jurnaliștilor.

Rugăciunea , un sprijin în vremuri întunecate

Mănăstirea Sihăstria, locul pe care acum familia Irinei îl numește casă, le oferă refugiaților ucraineni răgazul de care au nevoie pentru a se ruga pentru cei de acasă și pentru pace.

ADVERTISEMENT

“Ne rugăm pentru Ucraina, ne rugăm pentru familiile noastre, pentru soții noștri. Doar aici, la mănăstire, am încetat să urăsc”, explică Irina.

Ea le-a spus jurnaliștilor români un lucru cât se poate de surprinzător: că se roagă pentru Vladimir Putin, pentru ca liderul de la Kremlin să pună capăt vărsării de sânge din țara vecină.

“Duminica trecută chiar m-am rugat pentru Putin. M-am rugat să devină înțelept. Îmi doresc să înceteze să ne omoare copiii în Ucraina”.

ADVERTISEMENT