News

Măcel în Sudan: 31 de morți, 39 de răniți și 16 magazine distruse după o luptă între triburi

În urma unor confruntări tribale înregistrate în Sudan, în apropiere de granița cu Etiopia, autoritățile locale au anunțat că au fost raportați 31 de morți, 39 de răniți și 16 magazine devastate.
17.07.2022 | 12:17
Macel in Sudan 31 de morti 39 de raniti si 16 magazine distruse dupa o lupta intre triburi
Armata sudaneză, din nou în alertă. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Din cauza violențelor, zeci de familii au fugit sâmbătă din statul sudanez Nilul Albastru, în care au fost consemnate luptele dintre triburile Berti și Hawsa. În Sudan, astfel de confruntări nu mai sunt de mult timp o noutate.

Sudan, țara în care triburile se luptă pentru apă

Primele violențe au fost înregistrate luni, iar de atunci, autoritățile locale au raportat că cel puțin 39 de persoane au fost rănite. De asemenea, 16 magazine au fost incendiate.

ADVERTISEMENT

Avem nevoie de mai multe trupe pentru a controla situația“, a declarat sâmbătă oficialul local Adel Agar, din orașul Al-Roseires. Conform arabnews.com, el a cerut, de asemenea, ca mediatorii să detensioneze tensiunile care s-au soldat cu mulți “morți și răniți“.

Guvernatorul statului Nilul Albastru, Ahmed Al-Omda, a emis vineri un ordin prin care a interzis adunările sau marșurile timp de o lună. De asemenea, au fost desfășurați soldați, iar sâmbătă a fost impusă o stare de asediu pe timp de noapte.

ADVERTISEMENT

Totuși, ciocnirile au fost reluate sâmbătă, după o scurtă acalmie, în apropierea capitalei statului Al-Damazin. “Am auzit focuri de armă și am văzut fum ridicându-se dinspre sud“, a declarat Fatima Hamad, rezidentă din orașul Al-Roseires.

Un locuitor din Al-Damazin, Ahmed Youssef, a declarat că “zeci de familii” au traversat podul spre oraș pentru a se îndepărta de zona conflictului. Un apel urgent pentru donarea de sânge a fost lansat de spitale pentru tratarea răniților, potrivit unor surse medicale.

ADVERTISEMENT

Tribul Berti vs. tribul Hawsa

Violențele au izbucnit după ce tribul Berti a respins o solicitare a Hawsa de a crea o “autoritate civilă care să supravegheze accesul la terenuri“, a declarat un membru proeminent al Hawsa.

Însă un membru de rang înalt al tribului Berti a declarat că tribul a răspuns la o “încălcare” a terenurilor sale de către cei din Hawsa. Regiunea Qissan și, în general, statul Nilul Albastru au cunoscut de mult timp tulburări.

ADVERTISEMENT

Gherilele sudiste au fost mereu o problemă pentru fostul președinte sudanez Omar al-Bashir, fostul om-forte al Sudanului, care a fost înlăturat de armată în 2019, în urma unor proteste de amploare.

Experții spun că lovitura de stat de anul trecut, condusă de șeful armatei, generalul Abdel Fattah Al-Burhan, a creat un vid de securitate care a favorizat o recrudescență a violențelor tribale. În Sudan izbucnesc în mod regulat ciocniri mortale pentru pământ, animale, acces la apă și pășuni.

ADVERTISEMENT
Tags: