Sporturi

Măcel pe piața maratoanelor: scapă cine poate. Înghesuite în ultimele luni ale anului, cursele de alergare din România se vor canibaliza. Se anunță o concurență teribilă pentru a atrage participanții

10.04.2020 | 13:59
Macel pe piata maratoanelor scapa cine poate Inghesuite in ultimele luni ale anului cursele de alergare din Romania se vor canibaliza Se anunta o concurenta teribila pentru a atrage participantii
ADVERTISEMENT

Criza provocată aproape peste noapte prin apariția pandemiei de coronavirus a lovit devastator, printre nenumărate alte sectoare, și industria concursurilor de alergare din România. Astăzi, această ramură aparte care este deopotrivă sportivă și economică trăiește un moment atât de greu, încât se poate vorbi, efectiv, de canibalizare. Siliți de închiderea țării și de ordonanțele militare care restrâng atât dreptul oamenilor de a se aduna mai mulți la un loc, cât și de a-și părăsi locuințele, organizatorii și-au mutat evenimentele în a doua jumătate a anului 2020. Problema este că, fiind vorba de zeci de astfel de concursuri, acestea au ajuns să se înghesuie și câte două-trei pe săptămână, iar în unele cazuri chiar să se suprapună.

Acest lucru va afecta – într-o măsură greu de prevăzut acum – numărul participanților și, implicit, veniturile organizatorilor.

ADVERTISEMENT

Se anunță o concurență teribilă pe piața concursurilor de alergare pentru a atrage participanții la toamnă

Transylvania 100, unul dintre cele mai cunoscute concursuri de alergare montană, a fost mutat în septembrie

În ultimul deceniu, circuitul maratoanelor, ultramaratoanelor și al semimaratoanelor – fie ele de șosea sau de trail – a luat în România un avânt extraordinar. Anual, în țară se desfășoară zeci de concursuri din fiecare categorie, începând cu luna ianuarie și terminând cu decembrie.

Limitele sunt doar cerul și inventivitatea organizatorilor. Sunt concursuri pe șoselele din orașe sau dintre localități, prin păduri, pe dealuri și pe munți, în Deltă și pe malul mării. De la Maratonul Internațional București – “tatăl” evenimentelor de acest fel în România – și până la 2X2 Race, ultramaratonul de 44 de kilometri desfășurat integral la peste 2.000 de metri altitudine și în care se aleargă pe ruta Bălea Lac – Vf. Moldoveanu – Vf. Negoiu și retur, piața satisface toate gusturile amatorilor de sport.

ADVERTISEMENT

Pandemia de COVID-19 abătută asupra lumii în această primăvară este primul eveniment negativ major în această piață. Unele evenimente de alergare sunt organizate de primării – iar acestea nu vor avea o problemă în gestionarea dificultăților. Cele mai multe sunt însă opera unor organizatori particulari. Un concurs de acest tip, fie desfășurat în oraș, fie pe munte, presupune o infrastructură organizatorică deosebit de complicată. E nevoie de foarte multe avize care trebuie să parcurgă dificila birocrație românească. Printre altele, trebuie configurat și asigurat traseul, oprită circulația, dislocate forțe de poliție care să supravegheze evenimentul, asistență medicală (inclusiv cu ambulanțe), jandarmi montani și salvamont în cazul concursurilor de alergare montană. Garduri, jaloane, corturi, toalete ecologice etc – toate închiriate. Organizatorii trebuie să fabrice medaliile, să comande stocuri de tricouri, CIP-uri, cantități deosebit de mari de alimente (fructe și batoane proteice), apă și lichide hidratante.

Fluxul evenimentelor de alergare – mai ales cele din orașe – este dirijat de câteva constrângeri. Lunile de iarnă și cele de vară sunt, în general, evitate. Dacă este prea frig sau prea cald pot apărea probleme serioase printre participanți (degerături, hipotermie sau, dimpotrivă, insolație și deshidratare). Având în vedere că un concurs blochează un traseu de mulți kilometri timp de minimum 6 ore, dar și pentru că peste 90% dintre participanți lucrează în timpul săptămânii, evenimentele se programează, în majoritatea lor, în weekend.

ADVERTISEMENT

Astfel că perioadele optime pentru organizarea acestor evenimente se grupează la sfârșitul săptămânii, în lunile de primăvară și de toamnă.

Dar criza de sănătate izbucnită în martie a anulat posibilitatea de a se concura în prima parte a anului 2020 – cel puțin până la sfârșitul lunii mai, dacă nu chiar mai târziu.
În piață s-a produs o migrare masivă către toamnă, unde va fi o aglomerație de nedescris. În mod normal răsfirat pe parcursul întregului an – dând astfel posibilitatea concurenților amatori (care asigură, prin plata taxelor de participare, și profitul afacerilor) să participe la mai multe astfel de evenimente –, calendarul este schimbat dramatic. Cursele se desfășoară, de multe ori, din săptămână în săptămână, iar în câteva cazuri – chiar în aceeași zi.

ADVERTISEMENT

Valeria Răcilă, organizatoarea Semimaratonului București: “L-am mutat pe 6 septembrie. Comandasem deja medaliile, pregătisem tricourile

Anunț pe contul de Instagram al Asociației care organizează Maratonul și Semimaratonul Internațional București

În mod evident, bazinul de clienți scade, pentru că aceștia nu vor putea pleca toată toamna, la fiecare sfârșit de săptămână, ca să meargă în altă localitate, pentru un nou concurs.

Adesea, alergătorii amatori concep astfel de concursuri ca pe un city break – câteva zile de relaxare cu prietenii sau familia, la sfârșit de săptămână, minivacanța fiind structurată în jurul concursului. Cu plimbare în natură, foc de tabără seara, gulaș la ceaun – în cazul concursurilor montane, vizitarea localității, ore petrecute la terasă și distracții în baruri sau cluburi seara – în cazul concursurilor urbane. Un astfel de buget poate fi asigurat de câteva ori pe sezon, dar nu toată toamna, 3 luni la rând, weekend de weekend.

Și aici, ca și în restul ramurilor economiei, e de așteptat ca peștii cei mari să-i înghită pe cei mici. Marile concursuri și branduri, consolidate și cu notorietate printre alergători, vor rezista și vor atrage cea mai mare parte a bugetului pe care-l au concurenții. Concursurile mai mici, aflate la început de drum sau fără susținerea vreunei instituții de stat sau a unei firme importante, se vor confrunta cu dificultăți financiare.

Valeria Răcilă van Groningen, campioana olimpică la canotaj din 1984 și organizatoarea Maratonului Internațional București, a povestit pentru FANATIK de ce a decis să mute Semimaratonul în toamnă: “Maratonul era programat pentru octombrie și a rămas așa cum era stabilit. Semimaratonul București ar fi trebuit să aibă loc în mai, dar l-am mutat pe 6 septembrie. 10K (n.r. – Bucharest International 10K) e reprogramat și el. Făcusem deja medaliile, comandasem tricourile. Investisem deja niște bani, era totul pregătit. Nu mă tem că va fi prea mare aglomerație, eu cred că, după ce se vor ridica restricțiile, toți cei care fac mișcare, toți pasionații de alergare vor aștepta cu nerăbdare concursurile. Va fi un interes foarte mare pentru acest tip de evenimente”. Valeria Răcilă, care în vremurile normale obișnuiește să alerge în Parcul Herăstrău, acum stă izolată în casă: “Eu am o bandă, mai alerg acolo, dar nu e același lucru. Îmi petrec timpul citind cărți, uitându-mă la filme… Așteptăm cu toții să treacă această criză și să ne întoarcem la viața noastră”.

Daniel Antonaru, organizator Maratonul Nisipului: “Am reprogramat în noiembrie. S-ar putea ca nici în vară să nu fie permise evenimentele cu mari aglomerări de oameni”

Maratonul Nisipului, singurul concurs desfășurat pe malul mării din această parte a Europei, s-a mutat la începutul lunii noiembrie

Daniel Antonaru, fondatorul și organizatorul unuia dintre cele mai interesante concursuri de alergare din România, Maratonul Nisipului – desfășurat pe malul mării, între Mamaia și Năvodari –, povestește că “ne-a lovit foarte rău această criză. Ne-a prins destul de aproape de momentul concursului. Angajasem cheltuielile, comandasem medaliile, materialul pentru tricouri… Marele nostru noroc a fost că medaliile, făcute în străinătate, nu apucaseră să fie inscripționate și cu data desfășurării. La fel, pe tricouri nu se imprimase încă anul. Acum stau și mă gândesc dacă să mai așteptăm sau să trecem noua dată pe ele, pentru că nu știm cum vor evolua lucrurile. Domeniul acesta a fost foarte rău lovit”.

E greu de descris câte probleme s-au abătut, din senin, peste organizatorii acestor competiții. “Ne-am dat seama că, în toamnă, toată lumea își va căuta un weekend în care să-și reprogrameze concursul. După cum vedeți, în octombrie nu s-a prea băgat nimeni pentru că este Maratonul de la București, cel mai mare, cu care nu poți intra în competiție. Așa că s-au aglomerat celelalte luni, septembrie și noiembrie. Eu am reprogramat concursul în noiembrie, fie ce-o fi, m-am gândit că nu se știe cât mai durează restricțiile, s-ar putea ca nici în vară să nu fie permise evenimentele care presupun mari aglomerări de oameni. Din acest punct de vedere, eu consider că vor fi schimbări majore în desfășurarea concursurilor. Nici la toamnă nu știu dacă se va mai permite să fie foarte mulți oameni la un loc. Eu m-am gândit pentru concursul meu, unde erau înscriși cam 2.000 de participanți, la niște soluții…”

O mare provocare este gestionarea relației cu concurenții înscriși. “N-am mai avut, pur și simplu, de unde să le dau oamenilor banii înapoi. Angajasem deja 70-80% din cheltuieli. Așa că am oferit 3 variante: să participe în toamnă și să aibă facilități pentru anul viitor, să poată da locul altcuiva pentru cursa din toamnă sau oamenii să poată, pur și simplu, de acești bani, să concureze la anul. Au fost nemulțumiri, îmi pare rău că s-a întâmplat asta, câțiva ne-au reproșat că apucaseră să-și ia cazare, făcuseră alte cheltuieli… Pe mine nu mă deranjează că vom avea concursul în aceeași zi cu Maratonul de la Cluj. Eu mă bazez foarte mult pe București, Iași, județul nostru și județele limitrofe. Am o speranță că, dacă lucrurile se reglează până la toamnă, vom avea, poate, chiar un boom al participării. Oamenii vor dori să facă mișcare, să dea jos kilograme. Și poate că vor prefera să vină să alerge la ei în oraș sau în apropiere, pentru a economisi banii dați altfel pentru o cursă la celălalt capăt al țării, de exemplu”.

Lista concursurilor de alergare programate în a doua jumătate a anului 2020

Iată o listă cu câteva din concursurile prevăzute în perioada august – noiembrie 2020, așa cum au fost ele anunțate de organizatori.

  • Aiud Maraton cu Invictus – iunie sau august (inițial, programat pe 4 aprilie).
  • Hit The Egg (Munții Suhard) – sâmbătă, 15 august
  • 2X2 Race (Munții Făgăraș) – sâmbătă, 22 august
  • Maratonul Via Maria Theresia (Pasul Tihuța) – sâmbătă, 22 august
  • Maratonul Olteniei – sâmbătă-duminică, 29-30 august
  • Semimaratonul București – sâmbătă-duminică, 5-6 septembrie (inițial, programat pe 9-10 mai)
  • The Color Run București – sâmbătă, 12 septembrie (inițial, programat pe 25 aprilie)
  • Transmaraton (Șoseaua Transfăgărășan) – duminică, 13 septembrie
  • Transilvania 100 (Masivul Bucegi) – sâmbătă, 19 septembrie (inițial, programat pe 16 mai)
  • Bucharest International 10K – duminică, 20 septembrie (inițial, programat pe 26 aprilie)
  • Semimaratonul Iași – duminică, 27 septembrie (inițial, programat pe 26 aprilie)
  • Brașov Marathon – sâmbătă, 3 octombrie (inițial, programat pe 25 aprilie)
  • Maratonul Argonauților (Cheile Dobrogei) – duminică, 4 octombrie (inițial, programat pe 11 aprilie)
  • Maratonul Piatra Craiului – luni, 5 octombrie
  • Maraton Internațional București – sâmbătă-duminică, 10-11 octombrie
  • Maraton Timișoara – duminică, 25 octombrie
  • Semimaratonul Brașov – duminică, 25 octombrie (inițial, programat pe 29 martie)
  • Maratonul Nisipului (Mamaia – Năvodari, pe malul mării) – sâmbătă-duminică, 7-8 noiembrie (inițial, programat pe 28-29 martie)
  • Cluj-Napoca Marathon – sâmbătă-duminică, 7-8 noiembrie (inițial, programat pe 4-5 aprilie)
  • Maratonul Internațional Sibiu – nu s-a stabilit (inițial, programat pe 1 iunie)
ADVERTISEMENT
Tags: