News

Măcel în Ucraina, în ciuda acordului de pace

Pesimismul cu privire la aplicarea acordului de încetare a focului în Ucraina, semnat joi la Minsk, este în creştere, după ce ziua de vineri a fost din nou una foarte sângeroasă, conform...
14.02.2015 | 10:33
Macel in Ucraina in ciuda acordului de pace
ADVERTISEMENT

Pesimismul cu privire la aplicarea acordului de încetare a focului în Ucraina, semnat joi la Minsk, este în creştere, după ce ziua de vineri a fost din nou una foarte sângeroasă, conform ultimului bilanţ provizoriu cel puţin 12 soldaţi ucraineni şi 15 civili fiind ucişi în urma luptelor dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi, transmite AFP, citată de Agerpres.

De altfel, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a atenţionat vineri soldaţii, în timpul unei vizite într-o cazarmă, ‘să nu-şi facă iluzii’ că insurgenţii vor respecta acordul convenit, al cărui prim pas va fi un armistiţiu ce ar trebui să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică.

ADVERTISEMENT

Armata ucraineană a anunţat în cursul zilei de vineri că separatiştii îşi consolidează poziţiile în zonele pe care le controlează şi se dau lupte grele în zona unui nod feroviar strategic din apropierea localităţii strategice Debalţevo, unde trupele ucrainene sunt încercuite de rebelii proruşi.

Mai mulţi analişti consideră că separatiştii încearcă să cucerească oraşul Debalţevo înaintea intrării în vigoare a armistiţiului.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Ucraina şi Rusia au început să ofere propriile interpretări ale unor puncte din înţelegerea semnată în urma negocierilor purtate la Minsk de liderii lor, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin, mediate de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele francez Francois Hollande.

Astfel, în timp ce ministrul ucrainean de externe, Pavel Klimkin, a declarat că Ucraina nu şi-a asumat, în timpul summitului de la Minsk, niciun fel de obligaţii juridice sau politice privind reforma constituţională şi, în cadrul acesteia, privind descentralizarea regiunii Donbas, Kremlinul a anunţat că soarta pilotului ucrainean Nadia Savcenko, aflată în închisoare în Rusia, va fi decisă numai de justiţia rusă, deşi acordul prevede eliberarea tuturor prizonierilor.

ADVERTISEMENT

De altfel, acordul, ‘intitulat Minsk 2’, întrucât documentul reia în mare parte acordul semnat tot la Minsk în septembrie, dar care nu a fost respectat, este criticat pentru lipsa mecanismelor concrete de soluţionare a chestiunilor litigioase. Este de exemplu cazul controlului frontierei ruso-ucrainene, despre care în textul acordului se menţionează că va reveni în întregime trupelor ucrainene, dar numai după ce se vor desfăşura alegerile locale. Însă un comandant al separatiştilor la un punct de frontieră cu Rusia a declarat agenţiei France Presse că ‘nu crede’ că Ucraina mai poate prelua controlul frontierei, el declarându-se sigur că separatiştii nu-şi vor abandona poziţiile.

La rândul său, ministrul Klimkin a recunoscut în faţa parlamentului de la Kiev că acordul nu stabileşte o dată privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Ucrainei, oficialul ucrainean făcând aluzie la militarii ruşi deveniţi combatanţi în rândul separatiştilor şi la echipamentele militare furnizate acestora de Rusia.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.realitatea.net

Tags: