News

”Măcelarul din Balcani” a fost internat în stare gravă. Ratko Mladic execută o condamnare pe viață la Haga

”Măcelarul din Balcani” a fost internat în stare gravă. Fostul lider al armatei Republicii Srpska este închis pe viață la Haga.
11.09.2022 | 21:53
Macelarul din Balcani a fost internat in stare grava Ratko Mladic executa o condamnare pe viata la Haga
Ratko Mladic, fost lider militar al sârbilor din Bosnia. Sursa foto: DW.com
ADVERTISEMENT

Ratko Mladic, supranumit ”Măcelarul din Balcani” , a fost internat în stare gravă. Totul s-a întâmplat în timp ce fostul lider al armatei Republicii Srpska își execută o pedeapsă pe viață la Haga.

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, internat în stare gravă

Fiul său a declarat pentru AFP că tatăl lui a fost spitalizat ”în stare proastă de sănătate”, în urmă cu o săptămână, la o unitate medicală din Haga.

ADVERTISEMENT

”Este într-o stare de sănătate proastă. O echipă de medici de aici (din Serbia, n.red.AFP) este gata să meargă să-l vadă, dar nu ştim încă dacă li se va permite”, a spus fiul lui Ratko Mladic, Darko Mladic, pentru AFP, scrie Aljazeera.

Tânărul a mai transmis și ce afecțiuni are părintele său: ”pneumonie, acumulare de lichid în plâmâni şi insuficienţă cardiacă”.

ADVERTISEMENT

AFP a încercat să ia legătura cu serviciile MTPI, dar acestea au transmis că ”nu pot face comentarii privind starea de sănătate a deținuților, informațiile fiind confidențiale”.

De ce a fost condamnat la închisoare pe viață Ratko Mladici

Ratko Mladici, în vârstă de 80 de ani, a fost condamnat pe viață la închisoare, în iunie 2021. El este acuzat ca fiind responsabil pentru ororile din timpul războiului din Bosnia.

ADVERTISEMENT

Verdictul a fost pronunțat în mod definitiv, fără drept de contestație, de către un grup de cinci judecători ai MTPI.

Deși Ratko Mladici și-a susținut nevinovăția, judecătorii nu l-au crezut. Aceștia au stabilit că Ratko Mladici este vinovat pentru crime împotriva umanității și crime de război în timpul conflictului din Bosnia, 1992-1995.

ADVERTISEMENT

Totodată, Ratko Mladici a fost implicat și în masacrul de la Srebrenica, din 1995. Atunci, 8.000 de bărbați și băieți de religie musulmană au fost uciși de forțele sârbe din Bosnia. 

De altfel, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia a fost arestat încă din 2011, după o perioadă de 16 ani, în care s-a aflat sub urmărire.

Ratko Mladici a mai stârnit controverse, de-a lungul timpului, prin vârsta sa. Deși el susține că s-a născut pe 12 martie 1943, MTPI îl consideră cu un an mai în vârstă.

Mai sunt informații potrivit cărora Ratko ar fi avut Covid-19 în luna august, însă fără simptome severe.

ADVERTISEMENT