News

“Măcelarul din Siria”, expert în tactica Groznîi. Generalul Aleksandr Dvornikov preferă un anumit tip de arme de distrugere în masă

Noul șef al forțelor armate ruse care invadează Ucraina pare să prefere atacurile cu un anumit tip de armament. Supranumit “Măcelarul din Siria”, generalul Dvornikov e un veteran al războiului din Cecenia.
11.04.2022 | 20:16
Macelarul din Siria expert in tactica Groznii Generalul Aleksandr Dvornikov prefera un anumit tip de arme de distrugere in masa
Generalul Aleksandr Dvornikov este în cursa pentru șefia Statului Major al Armatei Federației Ruse Foto: Reuters, EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK, EPA/MARTIAL TREZZINI, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Generalul rus desemnat de Vladimir Putin să conducă eforturile de repornire a invaziei Ucrainei a jucat un rol proeminent în războiul din Siria, unde forțele aflate sub comanda sa au fost responsabile de abuzuri pe scară largă împotriva populației civile și au fost acuzate frecvent de comiterea de crime împotriva umanității.

“Măcelarul din Siria”, veteran al războiului din Cecenia

Generalul Aleksandr Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a fost descris ca un general de „școală veche” și un „naționalist” instruit în doctrinele militare sovietice care consideră distrugerea țintelor civile ca un mijloc de a câștiga teren pe câmpul de luptă.

ADVERTISEMENT

Ofițer militar de carieră, a urcat constant în grad după ce a devenit comandant de pluton în 1982. A luptat în timpul celui de-al doilea război din Cecenia și a ocupat mai multe poziții de vârf înainte de a fi pus la conducerea trupelor ruse din Siria.

Dvornikov a fost trimis de Putin în septembrie 2015 într-o misiune urgentă de a stabiliza poziția forțelor regimului sirian, despre care Teheranul și Moscova credeau că sunt pe punctul de a cădea în fața opoziției.

ADVERTISEMENT

Decizia de a stabili o nouă conducere a trupelor din Ucraina vine în momentul în care Rusia se pregătește pentru ceea ce se așteaptă a fi un atac mai concentrat pentru extinderea controlului rus în regiunea Donbas și urmează unei încercări eșuate de a cuceri Kievul.

Înainte de numirea sa, nu a existat un singur lider militar pentru toate forțele ruse. Această lipsă de coeziune s-ar putea schimba sub Dvornikov.

ADVERTISEMENT

Generalul a comandat districtul militar de sud al Rusiei, un post cheie pe care l-a câștigat după ce a servit ca prim lider al campaniei de război aerian rusesc în Siria.

Rusia este acuzată că a comis crime de război în ambele conflicte.

Dvornikov are o vastă experiență în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde Moscova spune că își va concentra eforturile de război.

ADVERTISEMENT

Sunt multe necunoscute despre liderul militar rus, dar experiența sa în estul Ucrainei și timpul petrecut în Siria sunt elemente cheie ale trecutului său.

Cine este Aleksandr Dvornikov?

Dvornikov a supravegheat trupele din sudul și estul Ucrainei. El se află în cursa pentru a-l înlocui pe șeful Statului Major rus Valeri Gherasimov, a declarat Mark Galeotti, profesor onorific la University College din Londra, care studiază forțele armate ale Rusiei, citat de Washington Post.

Dvornikov a fost primul comandant care a supervizat campania brutală a Rusiei în Siria, unde forțele ruse au efectuat bombardamente pe scară largă și fără discriminare împotriva civililor, cartierelor și spitalelor siriene, în tandem cu asediile și atacurile aeriene ale președintelui Bashar al-Assad.

Dvornikov a fost onorat ca „erou al Federației Ruse” în 2016 pentru activitatea sa în Siria.

De ce a fost numit în fruntea trupelor din Ucraina?

După retragerea trupelor Rusiei din suburbiile Kievului, agențiile occidentale de informații și apărare spun că Moscova își reorientează eforturile pe capturarea sudului și estului Ucrainei, unde Dvornikov era deja la comandă.

Mișcarea vine după ce eforturile inițiale ale Rusiei de a captura Kievul și restul Ucrainei s-au clătinat în fața rezistenței forțelor ucrainene, mai puternică decât se aștepta, împreună cu alți factori, inclusiv eșecuri logistice și moralul scăzut în rândul soldaților ruși.

Printre obstacolele cheie a fost „lipsa unui singur comandant general”, care „a împiedicat în mod clar cooperarea forțelor ruse”, potrivit unei evaluări din 9 aprilie a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

„Desemnarea lui Dvornikov drept comandant general are acum sens, având în vedere că eforturile principale anunțate ale Rusiei sunt aproape toate în domeniul său de responsabilitate”, a conchis ISW.

Înainte de această schimbare, Dvornikov a fost printre alți doi sau trei comandanți responsabili de diferite fronturi din Ucraina.

Galeotti a spus că Dvornikov „este o alegere interesantă, dar nu neașteptată”, având în vedere experiența sa în est și reputația sa de comandant inovator și „cineva care poate face față unei situații noi și necunoscute”.

Acest general special are un CV care include brutalitatea împotriva civililor în alte teatre de operații din Siria. Și ne putem aștepta la același lucru în acest teatru de operații”, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională la Casa Albă, Jake Sullivan, la CNN.

Războiul Rusiei din Ucraina se bazează pe tacticile pe care le-a folosit în Siria, spun experții.

Ce a făcut Dvornikov în Siria?

Generalul a supervizat forțele ruse într-o perioadă critică din războiul din Siria, când în 2015 părea că al-Assad, un aliat de lungă durată, ar putea să nu câștige împotriva grupărilor rebele antiguvernamentale care s-au format după revolta din 2011 din Siria, care s-a transformat într-un război civil și bătălii regionale.

Rusia avea o bază navală în Siria înainte de război și l-a sprijinit pe Assad din punct de vedere diplomatic de la început.

Începând cu 2015, Moscova a contribuit la raidurile aeriene ale lui al-Assad împotriva orașelor și civililor sirieni, ceea ce a schimbat cursul conflictului în favoarea lui al-Assad.

Liderul sirian a recâștigat de atunci controlul asupra aproape a întregii țări, o mare parte din care rămâne profund marcată de tacticile coaliției al-Assad, ce a pământului pârjolit.

Nu se știe câți oameni au murit în Siria din 2011; estimările variază de la peste 300.000 la 600.000.

Dar Airwars, cu sediul la Londra, care monitorizează campaniile de bombardamente aeriene în Siria, Irak și Libia, a constatat că aproape 25.000 de civili sirieni, potrivit unor surse locale, ar fi fost uciși de atacurile aeriene rusești între septembrie 2015 și martie 2022.

Ce sunt armele cu „vacuum” termobarice, armamentul favorit al “Măcelarului din Siria”?

Multe dintre tacticile rusești văzute în Ucraina – folosirea bombelor cu dispersie, bombardamentele necruțătoare ale zonelor civile, țintirea spitalelor și bombardarea unei zone și apoi revenirea să o lovească din nou după ce serviciile de urgență au intervenit – au făcut parte din manualul Moscovei în Siria.

Gradul în care Dvornikov a fost arhitectul acestor abordări este necunoscut. Dar generalul rus a mai lucrat și înainte cu Wagner Group, o rețea de contractori ruși de securitate privată, activă în Siria din 2015, care operează și în Ucraina.

Dvornikov, în această calitate, a coordonat probabil atacurile aeriene rusești și luptătorii Wagner la sol în Siria, spune Fadel Abdul Ghany, directorul executiv al Rețelei Siriene pentru Drepturile Omului, cu sediul în Qatar.

În bătălia de recucerire a orașului sirian Palmira, a spus Galeotti, Dvornikov și-a demonstrat credința în „întâietatea misiunii și dacă trebuie să folosească metode dure pentru a îndeplini misiunea, o va face”.

Harry Kazianis, analist militar american la Centrul de Interes Național, a declarat pentru Telegraph: „Temerea mea este că Dvornikov are ordine ca, dacă nu poate lua estul Ucrainei, să-l transforme într-un gigant Alep”.

Un analist militar de la Moscova, care nu a vrut să fie numit, a spus: „Dvornikov este cunoscut ca un comandant nemilos și va desfășura tactici folosite în Siria acum în Ucraina. A fost în Cecenia acum 20 de ani. Este vorba de eliberarea orașelor prin reducerea lor la moloz”, relatează The Independent.

Se presupune că Dvornikov ar fi în spatele atentatului cu bombă la gara Kramatorsk de la începutul acestei săptămâni, care a ucis cel puțin 52 de persoane, inclusiv cinci copii, pentru care Rusia a negat responsabilitatea.

ADVERTISEMENT