MAE anunță o serie de restricții impuse celor care transportă animale vii și produse de origine animală. Acestea apar în contextul în care Ungaria se confruntă cu focare de febră aftoasă.
Ministerul informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria că, în contextul confirmării recente pe teritoriul acestui stat a unui focar de febră aftoasă, va fi interzis traficul de camioane dinspre Ungaria înspre România care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine, cai).
De asemenea, nu vor fi lăsate să treacă nici camioanele care transportă furaje, paie pentru așternut, compost și gunoi de grajd. Mai mult, va fi interzis tranzitul spre România mai multor produse din Ungaria și Slovacia.
Pe teritoriul țării noastre nu vor mai intra produse precum carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biungulate, produse din carne de la animale biungulate care nu au fost supuse unui tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase (sunt acceptate produsele preparate termic) și laptele spot.
De asemenea, sunt interzise pe teritoriul nostru produse lactate care nu au fost tratate corespunzător pentru neutralizarea virusului febrei aftoase și laptele considerat materie primă pentru care nu se poate dovedi că provine de la animale testate în ultimele 24 de ore înainte de expediere, cu rezultate negative pentru febra aftoasă, provenite din cele două țări menționate anterior.
Vicepreședintele Autorității Națonale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Ioan Oleleu, trage un semnal de alarmă. Acesta susține că situația este complicată la nivel european.
„Situația epidemiologică la nivel european este destul de complicată. Apariția focarelor de febră aftoasă în Ungaria și în Slovacia pune în gardă serviciile sanitar-veterinare, autoritățile la nivel european și inclusiv la nivel de România. Importanța acestei boli rezidă din caracteristicile acestei boli, ea se transmite destul de ușor, conform literaturii de specialitate cuprinde în timp scurt localități, județe, țări și chiar continente, datorită caracterului de difuzibilitate foarte mare pe care îl are această boală și afectează animalele care au copita despicată, adică ovinele, caprinele, bovinele, porcinele”, a declarat acesta, pentru digi24.ro.