ADVERTISEMENT
News

Descarcă aici declaraţia pe proprie răspundere pentru a tranzita Bulgaria. Cum trebuie completat documentul

Autor: Bogdan Solomon | 22.05.2020 | 23:52
Descarcă aici declaraţia pe proprie răspundere pentru a tranzita Bulgaria. Cum trebuie completat documentul
MAE a publicat modelul declarației pe proprie răspundere pentru românii care tranzitează Bulgaria. Sursa foto: hepta.ro

Începând cu data de 22 mai, cetățenii români care tranzitează Bulgaria vor beneficia de o procedură mult mai simplificată, anunță reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe. Misiunile diplomatice sau consulare ale statului de cetăţenie aveau obligația să trimită o notificare către Ministerul bulgar al Afacerilor Externe prin care să ateste scopul exclusiv de tranzitare, ceea ce ducea la întârzieri semnificative ale procesului în sine.

ADVERTISEMENT

Cum arată declarația pe proprie răspundere pe care trebuie să o completezi pentru tranzitarea Bulgariei

De acum, însă, ai nevoie doar de o declarație pe proprie răspundere în care să precizezi că ești doar în tranzit şi că vei părăsi neîntârziat Republica Bulgaria. De altfel, un model al acestui document poate fi descărcat deja de pe site-ul MAE, anunță instituția într-un comunicat transmis în cursul zilei de vineri.

DESCARCA AICI DECLARATIA PE PROPRIE RASPUNDERE 

MAE precizează cu privire la simplificarea procedurii de tranzit al cetăţenilor români prin teritoriul Republicii Bulgaria, în urma unei discuţii telefonice a ministrului Bogdan Aurescu cu omologul bulgar, că modelul declaraţiei pe proprie răspundere ce trebuie completată în vederea tranzitării teritoriului Bulgariei este disponibil la adresa https://www.mae.ro/node/51904.

MAE reînnoieşte apelurile făcute anterior privind verificarea în prealabil a informaţiilor publicate pe pagina de internet a MAE, precum şi pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate”, precizează reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT

Bulgaria și-a redeschis granițele odată cu relaxarea măsurilor de izolare

Vecinii de la Sud de Dunăre au anunțat în urmă cu 24 de ore redeschiderea granițelor pentru vizitatorii provenind din Uniunea Europeană şi ţările din spaţiul Schengen, ca parte a unui plan de relaxare a măsurilor de izolare. Autorităţile de la Sofia au raportat până acum 2.331 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 120 de decese, un bilanț relativ scăzut în comparație cu alte state europene, printre care și România.

Ministerul Sănătăţii de la Sofia a anunţat că ridicarea interdicţiei vizează de asemenea San Marino, Andorra, Monaco şi Vatican. Potrivit instituției, Bulgaria menţine carantina de 14 zile pentru persoanele care sosesc pe teritoriul său.

Acest termen nu se mai aplică, însă, în cazul cetăţenilor bulgari şi cetăţenilor din alte ţări membre ale UE care călătoresc din motive umanitare. Scutite sunt și persoanele care „reprezintă activităţi comerciale, economice şi de investiţii“.

ADVERTISEMENT
De asemenea, carantina nu se va aplica celor care au legătură directă cu construcţiile, mentenanţa, operaţiunile şi asigurarea securităţii infrastructurilor strategice şi critice din Bulgaria. Autoritățile au anunţat marţi că au convenit cu ţările vecine Grecia şi Serbia să relaxeze de la 1 iunie unele restricţii de călătorie instituite pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

În ceea ce privește țara noastră, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi o convorbire telefonică cu Ekaterina Zaharieva, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria.

Şeful diplomaţiei române a abordat tema procedurii aplicate pentru tranzitarea teritoriului Bulgariei de către cetăţenii români şi a adresat rugămintea ca autorităţile bulgare să asigure fluidizarea traficului, prin reducerea timpului de aşteptare în punctele de control pentru trecerea frontierei”, au transmis reprezentanții MAE.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT