News

MAE, alertă de călătorie pentru românii care merg în Bulgaria. Țara vecină, sub cod roșu de caniculă

MAE a emis o alertă de călătorie pentru românii care merg în Bulgaria. În următoarele zile, zone extinse ale statului vecin vor fi sub cod roșu de caniculă.
02.08.2021 | 14:32
MAE alerta de calatorie pentru romanii care merg in Bulgaria Tara vecina sub cod rosu de canicula
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, luni, o nouă atenționare de călătorie pentru turiștii români care preferă Bulgaria în acest mijloc al sezonului estival.

Astfel, cetățenii din țară care călătoresc în Bulgaria sunt avertizați că Institutul de Meteorologie şi Hidrologie din statul vecin a emis coduri de caniculă pentru luni şi marți.

ADVERTISEMENT

Alertă de călătorie pentru Bulgaria, emisă de MAE. Statul de la sud de Dunăre, sub cod roșu de caniculă

Valul de căldură extremă care afectează în aceste zile Europa este prezent și în țara vecină. Luni și marți, românii care ajung sau sunt deja în Bulgaria trebuie să știe că în zone extinse din această țară temperaturile vor trece frecvent de 38 – 41 de grade Celsius.

Potrivit MAE, a fost emis cod roşu pentru regiunile Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Stara Zagora, Haskovo, Yambol, Pleven, Veliko Târnovo şi Ruse, unde temperaturile vor înregistra valori de peste 41 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Un cod portocaliu este valabil pentru regiunile Vidin, Montana, Vraţa, Sofia, Sofia-regiune, Pernik, Kjustendil, Loveci, Gabrovo, Sliven, Smolian, Kârdjali, Târgovişte, Razgrad, Silistra, Şumen, Dobrici, Varna şi Burgas, unde temperaturile vor înregistra valori de 38 – 41 grade Celsius.

Ministerul de Externe al României precizează că cetățenii din țara noastră pot obține informaţii suplimentare accesând următoarele site-uri:

ADVERTISEMENT

”Pentru starea vremii, pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei “Vămi” din Bulgaria: www.customs.bg.

Despre e-vigneta şi sistemul e-TOLL, pe site-ul www.bgtoll.bg; pentru situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare, pe site-ul www.mvr.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor, pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg de pe pagina de Internet a Agenţiei “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă, anunță MAE.

Șase zile consecutive cu alerte meteorologice în Bulgaria

Presa bulgară scrie că marți, 3 august, va fi a 6-a zi consecutivă în care majoritatea districtelor din Bulgaria au fost supuse unor alerte meteorologice.

Pentru 3 august, se așteaptă ca temperaturile să ajungă la 41 de grade în Sandanski și 40 de grade în Plovdiv, în timp ce restul țării va înregistra maxime zilnice cuprinse între 37 și 39 de grade.

Excepție va face coasta Mării Negre a Bulgariei, unde prognoza indică 33 de grade pentru Burgas și 31 de grade în Varna, scrie SofiaGlobe.

ADVERTISEMENT