Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, joi, că România este în continuare ținta unor atacuri fără precedent, în contextul alegerilor prezidențiale. Precizările MAE vin după desecretizarea documentelor primite de CSAT.
Reprezentanții Ministerului de Externe spun că rapoartele declasificate demonstrează „interferența externă fără precedent”, ținta fiind instituțiile și procesele democratice. Potrivit MAE, scopul este acela de a schimba parcursul european și apartenența României la UE și NATO.
De asemenea, instituția anunță că „tentativa de influențare este în desfășurare”. Aliații României au fost informați și sunt luate toate măsurile pentru a proteja democrația, suveranitatea și securitatea națională.
„Autoritățile române au luat decizia de a declasifica și de a face publice rapoarte care cuprind informații relevante privind operațiuni externe maligne, inclusiv finanțare ilegală, amplificare sintetica a unor campanii digitale și atacuri cibernetice de amploare care au avut ca ținta alegerile prezidențiale din România.
Rapoartele declasificate arată o interferență externă fără precedent și semnificativă, îndreptată împotriva instituțiilor și proceselor democratice. Aceste acțiuni fac parte dintr-o încercare continuă si persistenta de a submina angajamentul ferm al României față de valorile euroatlantice și față de apartenența noastră la UE și NATO.
Autoritățile române investighează această tentativă de influențare, care este în desfășurare. Ne-am informat aliații cu privire la această încercare de interferență externă și vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”, se arată în comunicatul transmis de MAE.
Amintim că președintele Klaus Iohannis a aprobat declasificarea informațiilor prezentate de SRI, SIE și MAI, în ședința CSAT din data de 28 noiembrie.
Pe lângă faptul că s-a confirmat faptul că promovarea pe TikTok a candidatului Călin Georgescu a fost făcută cu ajutorul influencerilor plătiți, SRI spune că a fost vorba de o promovare agresivă, nerespectând legislația în domeniul electoral.
TikTok a primit 381.000 de dolari pentru campania acestuia. Din documentele SIE reiese că România a fost ținta atacurilor hibride puse la cale de Rusia, fiind menționate atacuri cibernetice, scurgeri de informații şi sabotaje.