News

MAE, atenționare de călătorie: Cod galben de ninsori și ploi abundente în Bulgaria

09.03.2021 | 22:45
MAE atentionare de calatorie Cod galben de ninsori si ploi abundente in Bulgaria
ADVERTISEMENT

În orele următoare, vremea se strică în toată zona Balcanilor, astfel că MAE a emis o atenționare de călătorie privind Bulgaria, stat care va fi lovit de căderi abundente de zăpadă și ploaie.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat, pe site-ul oficial, în care precizează că, în acord cu datele transmise de Institutul de Meteorologie şi Hidrologie bulgar, o parte însemnată a teritoriului vecin va fi afectată, miercuri şi joi, de căderi abundente de precipitaţii, fiind emis un cod galben.

ADVERTISEMENT

Românilor care au drum în aceste zile la sud de Dunăre, li se recomandă să urmărească cu atenţie situaţia din zonele vizate de avertizare, să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă

Atenționare de călătorie transmisă de MAE: Cod galben de ninsori și ploi abundente în Bulgaria

Potrivit site-ului diplomației române, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie şi Hidrologie bulgar, în perioada 10 – 11 martie, cea mai mare parte a teritoriului Bulgariei va fi afectată de căderi abundente de precipitații sub formă de ploi şi ninsoare, fiind emis un cod galben.

ADVERTISEMENT

Codul va fi valabil pentru regiunile Sofia, Sofia-regiune, Pernik, Kiustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Loveci, Pleven, Gabrovo, Veliko Târnovo, Ruse, Târgovişte, Razgrad, Silistra, Şumen şi Dobrici.

Aici, stratul de zăpadă va atinge 2-15 cm şi treptat, precipitaţiile sub formă de ploaie se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Condiţiile meteorologice vor fi prielnice formării stratului de polei şi apariţiei troienelor de zăpadă.

ADVERTISEMENT

Un alt cod galben de ninsoare e valabil și în regiunile Vidin, Montana, Vraţa şi Smolyan, unde stratul de zăpadă va atinge 15-20 cm. Condiţiile meteorologice vor fi prielnice apariţiei troienelor de zăpadă.

Recomandările MAE pentru românii care ajung în Bulgaria

Cetățenilor români li se recomandă să urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar şoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului.

ADVERTISEMENT

”De asemenea, pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilităţii reduse în condiţii de viscol”, mai informează MAE.

ADVERTISEMENT
Tags: