News

Liber la detaşări! MAE va putea înlocui „pilele” angajate din privat cu cele din sistemul bugetar

Funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special, vor avea acces la funcții diplomatice în Ministerul Afacerilor Externe, fără să dea concurs, fiind suficientă detașarea de la o instituție la alta.
26.11.2021 | 14:30
Liber la detasari MAE va putea inlocui pilele angajate din privat cu cele din sistemul bugetar
Senatorul Titus Corlățean propune ca funcționarii publici să poată ajunge la MAE prin detașare/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe a avut la dispoziție aproape doi ani în care să facă angajări de personal prin concurs ca să suplinească deficitul care anterior era acoperit prin detașări din mediul privat, procedură care lăsa posibilitatea angajărilor „pe pile”.

Însă MAE nu a făcut aceste angajări, iar varianta detașării este prevăzută în continuare într-un proiect de lege susținut atât de către PSD, cât și de parlamentari ai PNL.

ADVERTISEMENT

Numai că proiectul depus la Senat nu va face decât să înlocuiască „pilele” venite din mediul privat cu cele din sectorul bugetar întrucât permite tranferul la MAE al funcționarilor publici, inclusiv al celor cu statut special, precum polițiștii, militarii, angajații penitenciarelor sau ai serviciilor secrete.

Polițiștii vor putea deveni diplomați

Proiectul de lege depus inițiat de către senatorul Titus Corlățean (PSD), fost ministru de Externe, și semnat în calitate de coinițiatori de către 25 de parlamentari social-democrați și nouă liberali prevede posibilitatea detașării  la MAE a funcționarilor „care au competențe relevante în domeniul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe, cum ar fi dreptul internațional public și relațiile internaționale.

ADVERTISEMENT

Măsura este justificat prin faptul că aproximativ 50% din totalul posturilor de execuție din cadrul misiunilor diplomatice permanente ale României sunt ocupate de persoane detașate din mediul privat.

Astfel, în esență, proiectul ar permite în continuare angajări fără concurs la Ministerul de Externe, însă beneficiarii nu vor mai fi persoane din mediul privat, ci funcționari ai statului, inclusiv cei din instituții ale sistemului de apărare și ordine publică, precum poliția, armata sau serviciile secrete.

ADVERTISEMENT

MAE nu a făcut angajările necesare prin concurs

Însă deficitul de cadre din MAE este imputabil chiar conducerii acestei instituții întrucât i s-a acordat timp să rezolve problema, timp de care nu s-a folosit.

Prin OUG 1/2020, guvernul Orban a stopat practica detașărilor din mediul privat în instituțiile de stat, practică ce a permis parazitarea aparatului public de către persoane cu competențe discutabile care au ajuns în sistemul de stat, ocolind cerința câștigării unui concurs.

ADVERTISEMENT

Când a fost adoptată ordonanța, s-a făcut o excepție pentru Ministerul de Externe, care a primit ca termen data de de 31 august 2020 pentru a pune capăt angajărilor prin detașare. Premierul de atunci, Ludovic Orban, motiva dispensa dată MAE prin faptul că 50% din personalul ministerului este venit prin detașare. Astfel, MAE avea la dispoziție opt luni să organizeze concursuri de intrare în corpul diplomatic și să rezolve problema deficitului de personal.

Însă „pilele” venite în MAE prin detașare au tras foloase de pe urma epidemiei de SARS-CoV-2 întrucât, la sfârșitul lunii iunie a anului 2020, Guvernul a adoptat o altă ordonanță de urgență, OUG 100/2020, prin care angajările prin detașare aveau un nou termen de valabilitate, 31 martie 2021. Motivul invocat era că epidemia a făcut imposibilă organizarea concursurilor pentru intrarea în corpul diplomatic.

A trecut și acest termen, iar deficitul invocat este tot de 50%, semn că Ministerul de Externe nu și-a bătut prea mult capul cu profesionalizarea salariaților săi, organizând concursuri de accedere în funcțiile vacante. Soluția legislativă găsită este înlocuirea „pilelor” din mediul privat cu cele venite  pe filiera bugetară.

Astfel, orice funcționar mărunt care a făcut un  master în Relații Internaționale sau în alte discipline similare poate spera să ajungă diplomat peste hotare, bineînțeles dacă are și cunoscuți suspuși care pot influența decizia de detașare.

ADVERTISEMENT