News

MAE respinge declarațiile despre Ucraina ale lui Andrei Marge. „Preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”

Ministerul de Externe a respins categoric declarațiile fostului ministru, Andrei Marga, despre Ucraina catalogându-le drept „inacceptabile”
18.09.2022 | 15:47
MAE respinge declaratiile despre Ucraina ale lui Andrei Marge Preia incurajeaza si propaga narativele maligne emise de Rusia
Reacție dură a MAE după discursul lui Andrei Marga. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe condus de Bogdan Aurescu a reacționat duminică la declarațiile făcute de fostul ministru, Andrei Marga, cu privire la Ucraina susținând că acesta preia și încurajează propaganda Moscovei.

Reacția dură a MAE

După ce declarațiile fostului ministru de externe, Andrei Marga, au ajuns sâmbătă în spațiul public ele au fost preluate și de către mass-media din Ucraina în contextul în care România a fost unul dintre statele care susțin activ Kievul în războiul împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

Duminică, Ministerul Afacerilor Externe a reacționat după declarația controversată a lui Andrei Marga, care a condus acest minister timp de câteva luni în anul 2012, susținând că reprezintă o preluarea și o propagare a propagandei Moscovei.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia sunt inacceptabile.

ADVERTISEMENT

Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent.

MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia.

ADVERTISEMENT

MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”, se arată în comunicatul de presă emis de MAE.

Declarațiile lui Marga, preluate în Ucraina

Declarațiile lui Andrei Marga, făcute vineri cu ocazia lansării cărții sale „Soarta Democrației” când a susținut că actualele frontiere ale Ucrainei sunt „nefirești” și că această țară trebuie să cedeze teritorii României, Ungariei sau Rusiei au fost condamnate de către Ambasada Ucrainei la București și au avut ecou și în presa de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Ambasada statului vecin, într-un comunicat public, a susținut că această poziție reprezintă o încălcare a normelor dreptului internațional. „Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asemenea declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”, a transmis Ambasada Ucrainei la București.

Declarațiile lui Andrei Marga au avut ecou și în presa de la Kiev, care s-a referit la fostul ministru drept „un fost comunist și un colaborator” al Securității.

Discursul lui Andrei Marga a fost criticat în termeni duri și de către un fost ministru de externe al României, Teodor Baconschi, care a susținut că poziția acestuia este „lamentabilă și scandaloasă”.

„Declaraţiile recente ale d-lui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt lamentabile şi scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care şi-l împart, cu preţul unor războaie sălbatice, diverşi dictatori descreieraţi.

Domnule Marga, încercaţi să trăiţi în secolul 21 şi respectaţi, măcar prin tăcere, efortul generaţiilor post-belice şi post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace şi democraţie”, a scris Baconschi pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT