MAE, sesizare la BEC pentru prelungirea orei de votare pentru Diaspora

Alexandru Năstase   
în HotNews
26/05/2019, 16:39
MAE, sesizare la BEC pentru prelungirea orei de votare pentru Diaspora GALERIE FOTO
Românii stau la cozi de kilometri întregi ca să voteze. Sursă foto - captură facebook

Anunț oficial de la MAE. Ministerul a făcut o sesizare la BEC pentru prelungirea orei de votare pentru Diaspora. Alegerile europarlamentare și Referendumul pentru Justiție au creat o adevărată isterie în secțiile de votare. Românii din străinătate stau de la prima oră a dimineții la cozi imense pentru a-și exprima opțiunea. În Anglia, Italia și Spania oamenii rezistă deja de câteva ore bune și înfruntă intemperiilor vremii.

MAE, sesizare la BEC pentru prelungirea orei de votare pentru Diaspora

Cozi de kilometri întregi, oameni nervoși și supărați că nu vor ajunge până la ora 21.00 să voteze reprezintă imaginile zilei. Mulți dintre ei au sunat în țară, la MAE, acolo unde și-au exprimat nemulțumirea. Între timp, ministerul a anunțat că încearcă să obțină prelungirea orei de votare pentru cei din diasporă. „S-au semnalat aglomerații în Italia, Spania, Marea Britanie și Germania. S-au luat măsri pentru suplimentarea birourilor electorale acolo unde s-a putut.

S-a suplimentat cu operatori și personal care să ajute a fluidizarea orocesului electoral. Vrem să transitem românilor aflați în străinătate care nu pot vota până la 21 că încercăm să luăm legătura, am transmis către BEC, sesizările venite de la secțiile din Italia de prelungire a programului peste orele 21. Facem apel la cetățenii români care stau la cozi în străinătate să manifeste un comportament civilizat.

MAE, sesizare la BEC pentru prelungirea orei de votare pentru Diaspora. Cozi
MAE a solicitat prelungirea programului pentru secțiile din diasporă. Sursă foto – captură facebook

MAE îndeamnă la calm

Sau prezentat foarte mulți alegători până la orele 16:00. Avem 180.000 care reprezintă cea mai mare prezență la un astfel de scrutin, mai mare decât în al doilea tur pentru prezidențialele din 2014. Din punctul nostru de vedere este o reușită, le mulțumim celor care au ieșit la vot și încercăm să asigurăm acest lucru pentru absolut toată lumea. Prezența la vot a cetățenilor români este substanțială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susținute astfel încât ca toți cetățenii români din străinătate să își exercite dreptul de vot.

Au fost semnalate situații punctuale în care grupuri compacte de alegători au sosit simultan la aceeași secție de votare, afectând fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizează un grup de 5 autocare care au ajuns simultan la aceeași secție de votare). De asemenea, au fost semnalate situații în care urnele de vot au fost umplute în urma exercitării votului de către un număr semnificativ de cetățeni, fapt care a condus la întârzieri minore în procesul electoral, ca urmare a înlocuirii urnelor pline cu altele goale”, a precizat reprezentantul MAE

 

Închide ×