În Maramureș, tradiția românească se împletește, acum, cu măiestria japoneză. Mai mulți meșteri au venit de la 9000 de kilometri pentru a o repara, după ce au aflat că este pe punctul de a se strica de tot.
În inima Maramureșului, tradiția românească se îmbină cu măiestria japoneză. O echipă de meșteșugari, faimoși pentru talentul lor în sculptura în lemn, a restaurat o vâltoare veche de mai bine de 30 de ani, aflată în comuna Săpânța.
Proiectul de salvare a acestei comori istorice este inițiat de o televiziune din Japonia. Vâltoarea tradițională, folosită odată pentru spălarea hainelor, ajunsese într-o stare avansată de deteriorare.
Totuși, echipa de meșteșugari japonezi, impresionați de frumusețea locului, a decis să o restaureze și să o readucă la viață. Meșterii au auzit despre ceea ce se întâmplă în România.
„Am auzit că e vâltoarea stricată şi am venit să o reparăm”, a declarat meşterul Toshiyuki Kawahara, conform observator.ro. Acțiunea a fost decontată în totalitate de o televiziune din Tokyo.
„Este un program în care mergi într-un loc şi încerci să aduci bucurie oamenilor locului cu tradiţie japoneză”, a spus reprezentantul postului Tokyo TV, Jo Ogaki, despre inițiativă.
Toshiyuki, un meșteșugar japonez cu peste 20 de ani de experiență, a observat asemănările dintre tehnicile tradiționale japoneze de prelucrare a lemnului și cele din Maramureș.
El a explicat că a folosit o metodă japoneză de îmbinare a lemnului pentru a crea cuva prin care apa se scurge în vâltoare, un element esențial al restaurării acesteia. Toshimitsu a venit prima dată în România în urmă cu câțiva ani și de atunci a fost cucerit de cultură.
„Ştim că cultura lemnului este faimoasă în Maramureş, iar noi suntem meşteri ai lemnului şi atunci suntem atraşi de Maramureş”, a spus bărbatul. De altfel, sătenii sunt încântați de munca străinilor.
„Vâltoarea este foarte veche, de fapt este un ansamblu. Aici oamenii vin şi îşi spală covoare din moşi şi strămoşi. Vâltoarea are circa 30 de ani. De doi ani nu mai funcţionează cum trebuie şi chiar ne bucurăm că va funcţiona din nou”, a spus cineva.
Japonezii au mai avut intervenții în România înainte. Cu șase ani în urmă, aceștia au restaurat pardoseala Mănăstirii Peri și au donat un autobuz transformat într-o bibliotecă, care a fost destinat comunităților din sudul țării.