Life

Maestrul Tudor Gheorghe, lecție de normalitate și modestie! Artistul, surprins la clasa a II-a într-un tren CFR

Maestrul Tudor Gheorghe a fost surprins circulând cu un tren CFR, alături de muritorii de rând, în timp ce o serie de alte nume ale muzicii mai puțin remarcabile nu împarte spațiu cu ”plebea”.
02.06.2022 | 18:55
Maestrul Tudor Gheorghe lectie de normalitate si modestie Artistul surprins la clasa a IIa intrun tren CFR
Tudor Gheorghe, actor și interpret de muzică tradițională și de versuri
ADVERTISEMENT

Tudor Gheorghe este unul dintre cei mai mari rapsozi ai folclorului românesc, numele său devenind sinonim cu arta. În ciuda faptului că este unul din greii lumii muzicale de la noi, talentatul oltean în vârstă de 76 de ani este de o modestie rară.

Maestrul Tudor Gheorghe circulă cu trenul CFR, la clasa a II-a

Interpretul de muzică tradițională care umple de fiecare dată orice sală de spectacol a fost surprins de curând într-un tren CFR, la clasa a II-a, alături de colegii săi de scenă.

ADVERTISEMENT

Tudor Gheorghe nu a avut ifose în nicio secundă în trenul InterRegio cu destinația Budapesta, ocupându-și locul pe scaun ca orice om de rând.

Ba mai mult, artistul a făcut schimb de loc cu unul din tovarășii săi de drum, semn că n-a ținut nici măcar la scaunul pentru care a plătit bilet. Pe tot parcursul drumului, acesta coborând în stația Roșiori Nord, a vorbit cu cei din compartiment, mai în șoaptă, mai cu voce tare. La un moment dat a reușit și să ațipească preț de câteva minute.

ADVERTISEMENT

Călătorii au fost impresionați de normalitatea lui Tudor Gheorghe, pe care mulți și-l imaginau complet diferit, dată fiind notorietatea de care acesta se bucură.

 

Tudor Gheorghe, într-un tren CFR
Artistul a stat de vorbă pe parcursul drumului cu unul din prietenii săi

A debutat ca actor la Craiova

Cântărețul a chichotit împreună cu colegii săi de formație. Au avut, cel mai probabil, glumele lor interne.

ADVERTISEMENT

FANATIK l-a contactat pe artist pentru a afla dacă este, într-adevăr, cel surprins în fotografii: „Da, mai merg cu trenul. În ultima vreme am fost mai mult cu mașina. Nu mai țin minte acum două săptămâni, dar mai merg și cu trenul. Nu am de ce să nu recunosc asta”.

Tudor Gheorghe este unul dintre marii artiști ai României. Pe lângă muzician, s-a făcut remarcat și ca actor. Puțini știu că Gheorghe a debutat ca actor în studenție pe scena Teatrului Național din Craiova. Acesta a jucat rolul paznicului tânăr din piesa „Cocoșul Negru” a lui Victor Eftimiu.

ADVERTISEMENT

La vârsta de 21 ani, mai exact în anul 1966, Gheorghe a fost angajat cu acte în regulă la teatrul doljean, devenind unul dintre cei mai tineri actori din România.

A jucat în numeroase piese de teatru precum „D-ale carnavalului”, „Doamna nevăzută” sau „Visul unei nopți de vară”. După 1970, rapsodul s-a remarcat în rolul Unchiului Vania al lui Cehov din opera „Piticul din grădina de vară”. Spectacolul a fost regizat de Dumitru Radu Popescu.

Tudor Gheorghe a fost privit de nume consacrate ale culturii românești drept ca un artist de viitor. În anul 1971, unul dintre cei care avea cuvinte de laudă de spus la adresa lui a fost chiar scriitorul Eugen Barbu.

Cum l-a descris Eugen Barbu

„Tudor Gheorghe are o memorie fenomenală. Asta explică cum a putut să îndeplinească raptul fără a trezi bănuieli, pentru că atât cât îi știm, bătrânii lăutari cad la bănuială când sunt fotografiați pe hârtie. Într-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutremurătoare a “Mioriței” și niște cântece haiducești cum nu mai aflasem. (…)

Scriu cu toată răspunderea că de la Maria Tănase nu am avut o personalitate mai puternică în ce privește comorile noastre folclorice ca acest tânăr și neîntrecut actor din Craiova”, este descrierea pe care i-a făcut-o în urmă cu 50 de ani Eugen Barbu.

Artistul este cunoscut astăzi în special datorită spectacolelor sale, melodiilor care au intrat deja în mentalul colectiv. Printre cele mai de succes interpretări putem enumera „Au înnebunit salcâmii” (cel mai cunoscut ”hit”), „Au făcut copiii noștri dinți” și „Mărine, la nunta ta”.

 

ADVERTISEMENT
Tags: