Pariuri sportive

MAFIA pariurilor. Începuturile. Cînd s-a făcut PRIMUL BLAT!

”Mafia Pariurilor” înnegreşte sportul mondial cu mult înainte de apariţia traficului de droguri şi consumul lor. De fapt, aceeaşi oameni care au făcut primele ”blaturi” recunoscute de...
13.12.2014 | 00:04
MAFIA pariurilor Inceputurile Cind sa facut PRIMUL BLAT

”Mafia Pariurilor” înnegreşte sportul mondial cu mult înainte de apariţia traficului de droguri şi consumul lor. De fapt, aceeaşi oameni care au făcut primele ”blaturi” recunoscute de istorie au fost aceeaşi care au realizat primele importuri de heroină, cocaină sau alte stupefiante. ”Tatăl” blaturilor a fost Arnold Rothstein, un evreu care a ridicat un imperiu în New York, din afaceri necurate cu băuturi alcoolice în perioada prohibiţiei, trafic de droguri sau prostituţie. Fiind şef al crimei organizate din Manhattan, Rothestein avea la mînă mulţi judecători, politicieni sau poliţişti. Astfel, a reuşit să fenteze sistemul judiciar atunci cînd a fost adus în faţa legii. În ciuda faptului că a realizat cam la fel de multe crime ca Al Capone, Arnold Rothestein n-a petrecut nici o zi în arestul poliţiei.

roth

1919, anul în care s-a ridicat mafia pariurilor

Primul ”blat” consemnat de istorie şi recunoscut de cei implicaţi a avut loc în anul 1919, în Statele Unite ale Americii. Se întîmplat chiar în finala sportului naţional al americanilor, baseball-ul! Şi nu un meci oare care… Mafia din New York a intervenit să ”blătuiască” finala campionatului naţional, ”World Series” cum spun americanii. Meciul dintre Chicago White Sox şi Cincinnati Reds s-a încheiat cu victoria celor din Cincinnati. Aceştia au cîştigat cu scorul general de 5-3. Cei de la White Sox erau favoriţii incontestabili ai partidei şi aveau o cotă imensă că vor pierde titlul. Cel care a aranjat meciul a fost nimeni altul decît Arnold Rothstein, mafiotul de care aţi aflat în rîndurile de mai sus. În acea perioadă nu existau case de pariuri, ci indivizi cu influenţă care stabileau cotele. Aceştia primeau bani de la oameni, cîteodată acceptau pariuri pe datorie, iar în cazul în care clientul nu plătea suma datorată, totul se reducea la crimă sau într-un caz fericit la o bătaie soră cu moartea. La astfel de oameni a apelat Arnold Rothestein să măsluiască marea finală a americanilor.

sox

Primul cîştig din meciurile aranjate: 2.500.000 de dolari

Regele crimei organizate din New York a contactat 8 sportivi de la Chicago White Sox şi le-a oferit sume importante de bani ca să trîntească meciul. Unii dintre ei s-au lăsat mai greu convinşi, însă Rothestein i-a readus pe drumul cel bun, promiţîndu-le că vor rămîne fără familii dacă nu pierd meciul cu Cincinnati Reds. Rothestein a pariat o ”căruţă” de bani pe victoria celor de la Reds şi reuşit să prindă cota cea mai mare. Conform unor istorici din acea perioadă, mafiotul evreu a cîştigat aproximativ 2.500.000 de dolari din acel pariu. O dată cu trecerea timpului poliţia a aflat despre blatul organizat de Rothestein, însă la rîndul lor au pariat şi ei pe înfrîngerea celor de la White Sox. Procurorii oraşului Chicago i-au adus în faţa instanţei pe cei 8 jucători şi pe Rothestein, însă influenţele mafiotului au făcut ca toate acuzaţiile să dispară. Cei 8 sportivi implicaţi au fost exoneraţi, însă au fost suspendaţi pe viaţă din orice competiţie sportivă organizată pe teritoriul Statelor Unite.

Heroină şi cocaină din banii proveniţi din fraudele sportive

Cu o parte din banii cîştigaţi, Arnold Rothestein şi-a extins aria de afaceri şi a început să importe heroină şi băuturi alcoolice. Acesta a ridicat un imperiu, cîştigînd în jur de 4.000.000 de dolari anual din traficul de droguri şi alcool. Cu toate că făcea grămezi de bani, n-a uitat vechia lui dragoste şi a continuat să aranjeze evenimente sportive. Conform unui documentar realizat de televiziunea ESPN, Arnold Rothestei a aranjat o cursă de cai. Acesta a pariat 1.000.000 de dolari pe victoria unui cal, aparent outsider. A beneficiat de o cotă mare care i-a adus aproape 4.000.000 de dolari! Ceea ce nu ştiau agenţii de pariuri era că Rothestein i-a obligat pe organizatorii cursei să scoată din cursă doi armăsari care erau mult mai rapizi ca animanul pe care pariase el. În locul lor au fost aduşi doi cai care semănau perfect cu cei scoşi din cursă.

194963_cgeu-184k-Ln-incoruptibiliikic

46 de ani avea Arnold Rothestein cînd a decedat. Cauza morţii: a fost împuşcat în cap! Acesta datora 1.500.000 de dolari unor jucători de poker, însă a refuzat să plătească, întrucît şi-a dat seama că partida a fost aranjată de ceilalţi 3 adversari ai săi. Ironia sorţii…

12.000 de dolari au primit fiecare din cei 8 jucători ”murdari” de la Chicago White Sox.