News

Magazinele ar putea percepe garanții pentru ambalaje și PET-uri. Ministrul Costel Alexe vrea mai multe deșeuri reciclate

17.07.2020 | 20:22
Magazinele ar putea percepe garantii pentru ambalaje si PETuri Ministrul Costel Alexe vrea mai multe deseuri reciclate
ADVERTISEMENT

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că este în lucru un act normativ prin care magazinele ar urma să fie obligate să perceapă garanții pentru returnarea ambalajelor și a PET-urilor. Ministrul vrea ca altfel să crească substanțial cantitatea de deșeuri reciclate,  scrie G4Media preluând Agerpres.

Ministrul Costel Alexe a spus că măsura este necesară în condițiile în care există cantități mari de materiale reciclabile care nu ajung să fie reciclate.

ADVERTISEMENT

Lucrăm în acest moment la un proiect (…) care să transforme România din ţara gropilor de gunoi în ţara reciclării, pentru că astăzi aruncăm cantităţi impresionate de materiale reciclabile la groapa de gunoi, care în mod normal ar trebui să fie depozite ecologice de deşeuri”, a spus Costel Alexe.

Garanțiile pentru ambalajele reciclabile, returnate la înapoierea acestora

El a precizat că se va reveni la sistemul în care pentru ambalajele reciclabile, supermarketurile să perceapă o garanție de la client, care să-i fie returnată acestuia când clientul înapoiază ambalajul gol.

ADVERTISEMENT

Vrem ca fiecare dintre noi să-şi poată duce ambalajele goale exact din locul de unde au fost cumpărate, în supermarketuri sau alte spaţii special amenajate pentru acest lucru. De exemplu, atunci când vă cumpăraţi o sticlă de băuturi răcoritoare, acea sticlă să poate fi o garanţie simbolică pe care să o primească cetăţeanul român imediat ce a returnat ambalajul gol. Este mult mai simplu aşa”, a afirmat ministrul Mediului.

El a amintit că sistemul funcționează deja în mai multe țări europene, în timp ce România reciclează foarte puțin, numai 14% din deșeuri.

ADVERTISEMENT

Trebuie menţionat foarte clar că România astăzi stă prost la reciclare nu pentru că nu ar avea capacităţi de reciclare, ci pentru că nu are cantităţile necesare care să îi permită să aibă o reciclare şi mai bună. Mulţi reciclatori serioşi – pentru că avem şi mulţi care nu fac cinste acestei misiuni – îşi importă cantităţi impresionante de PET sau alte materiale reciclabile din afara graniţei”, a apreciat Costel Alexe.

El a precizat că a anunțat de intențiile sale producătorii, retailerii, colectorii și reciclatorii, invitându-i să colaboreze la elaborarea viitoarei legislații, în condițiile în care Ministerul Mediului nu este dispus să renunțe la acest proiect.

ADVERTISEMENT

Suntem foarte hotărâţi la minister să implementăm cât mai repede acest sistem garanţie-depozit, pentru că este singura modalitate prin care putem ca aceste PET-uri, sticle şi celelalte ambalaje pe care le vedem peste tot, pe lacuri, prin păduri, pe marginea drumului, să fie reciclate”, a conchis ministrul.

 

ADVERTISEMENT