MAGICIANUL! A bătut Anglia cu nişte NECUNOSCUŢI!

Cesare Prandelli, "nebunul" care a avut curajul să preia naţionala Italiei imediat după Cupa Mondială din 2010, unde Squadra Azzura s-a făcut de rîs, reuşeşte adevărate minuni pe banca...
15.06.2014 | 14:30
MAGICIANUL A batut Anglia cu niste NECUNOSCUTI

Cesare Prandelli, “nebunul” care a avut curajul să preia naţionala Italiei imediat după Cupa Mondială din 2010, unde Squadra Azzura s-a făcut de rîs, reuşeşte adevărate minuni pe banca tehnică. Cea mai recentă fiind victoria împotriva Angliei, obţinută cu o apărare din care au făcut parte cîteva “creaţii” de-ale sale, care au jucat impecabil! Este vorba despre Gabriel Paletta şi Matteo Darmian.

O privire aruncată asupra lotului Italiei înaintea Cupei Mondiale din Brazilia ar fi ridicat multe sprîncene din partea scepticilor care le dădeau şanse infime “albaştrilor” să treacă de grupe. Şi care nu erau puţini deloc, în contextul în care Uruguay a venit cu o pleiadă de vedete, în frunte cu Suarez şi Cavani, iar Anglia pe scheletul lui Liverpool, echipă aflată într-o formă de zile mari în sezonul recent încheiat. Totuşi, “Squadra Azzura” s-a impus în primul meci al grupei împotriva englezilor datorită golurilor marcate de Marchisio şi Balotelli, doi dintre oamenii de bază ai actualei generaţii.

Au debutat chiar înainte de Mondial!

Pe lîngă cei doi, însă, şi alte nume grele precum Pirlo, De Rossi sau Chiellini, cîteva “creaţii” de-ale lui Prandelli au impresionat publicul prezent pe arena din Manaus, dar şi pe cei din faţa televizoarelor. Dacă portarul Sirigu, înlocuitorul legendarului Buffon, care s-a accidentat înaintea partidei, şi unul dintre cei mai buni oameni de pe teren,  este deja un nume consacrat datorită prestaţiilor de la PSG, numele lui Gabriel Paletta şi Matteo Darmian nu spun mare lucru pentru iubitorii fotbalului. Cei doi fundaşi au debutat în naţionala Italiei cu numai cîteva zile înainte de Cupa Mondială, dar l-au convins pe selecţioner că merită un loc în primul unsprezece!

Campion al lumii alături de Messi şi Aguerro!

Paletta, veritabil stîlp al defensivei în faţa atacanţilor britanici are o poveste aparte, dat fiind faptul că a devenit internaţional la 28 de ani! Gabriel este născut în Argentina, din părinţi italieni, şi prima sa opţiune a fost să joace pentru selecţionata “Pumelor”. A şi făcut-o în 2005 pentru naţionala U20, alături de Messi şi Aguero, cînd sud-americanii au devenit campioni mondiali ai acelei grupe de vîrstă. Prestaţiile remarcabile de atunci, i-au adus în 2006 un transfer la Liverpool, însă nu şi pasul spre prima selecţionată. Nici pe “Anfield” nu a rezistat prea mult, doar un sezon, în care nu a contabilizat decît opt partide. Două au fost chiar în Liga Campionilor, competiţie în care “cormoranii” au atins finala.

Cariera sa părea să intre într-un con de umbră, cu toate că şi Boca Juniors, noua lui echipă, chiar dacă nu la fel ca Liverpool, era, totuşi, la un nivel foarte înalt. Din 2010 a urmat etapa “Parma”, unde a fost remarcat de actualul selecţioner, care, profitînd de originile italiene ale lui Paletta, l-a solicitat imediat pentru echipa naţională, iar în martie îl “debuta” într-un amical cu Spania, în perspectiva Cupei Mondiale. În ceea ce-l priveşte pe Darmian, debutul a venit şi mai tîrziu, pe 31 mai, el strîngînd pînă acum numai două selecţii, cu tot cu cea din partida în faţa Angliei, adică cu una mai puţin decît Paletta! 

Armeanul crescut de AC Milan

Fundaşul lateral crescut de AC Milan şi care a evoluat la toate nivelurile de juniori şi tineret ale naţionalei Italiei pînă în 2009, şi-a atins vîrful de formă abia în acest sezon, în tricoul lui AC Torino, iar Prandelli a considerat că, la 24 de ani, Matteo este soluţia ideală pentru flancul stîng al defensivei cvadruplei campioanei mondiale. Iar Darmian nu l-a dezamăgit deloc, avînd o evoluţie bună, în nota echipei sale, care a luat deja o importantă opţiune pentru calificarea din grupă după succesul cu 2-1 de sîmbătă. Un amănunt interesant legat de tînărul jucător este cel că numele său este de origine… armeană!

Noua perlă a lui Dortmund, al doilea meci în naţionala Italiei

Avînd împreună 5 (cinci!) selecţii, cei doi nu au fost singurii neexperimentaţi din formaţia aliniată de Cesare Prandelli. Deja menţionatul Sirigu avea numai 8 selecţii înaintea confruntării în care a acoperit cu brio locul lui Buffon, în timp ce unul dintre briliantele lui PSG, dorit insistent de Ancelotti la Real Madrid, Marco Veratti, a bifat abia al şaptelea meci internaţional! Mai mult, Prandelli a mai aruncat în luptă, în a doua repriză, doi fotbalişti cu o experienţă internaţională extrem de mică. Golgheterul Seriei A din ediţia recent încheiată, Ciro Immobile, transferat între timp de Borussia Dortmund de la Torino pentru o sumă de aproximativ 20 milioane de euro, a jucat doar al doilea meci pentru Italia!

Fostul coleg al lui Mutu, final de carieră de vis!

Ciro Immobile a fost promovat la prima echipă tot de Prandelli, în amicalul cu Spania din martie şi un aspect interesant este cel că el a reuşit cu numai cîteva zile înainte de începerea turneului un hattrick într-un meci de pregătire cu Fluminense, cîştigat de Italia cu 5-3. Lista este completată cu Marco Parolo, care la 29 de ani trece prin cea mai bună perioadă a carierei. Mijlocaşul Parmei a debutat tot sub comanda lui Prandelli, dar în 2011, adunînd, însă, pînă la disputa cu Anglia doar 3 selecţii în tricoul primei reprezentative. Ascensiunea lui Parolo, fost coleg cu Adi Mutu la Cesena, a fost una anevoioasă, el debutînd în Serie A tocmai în 2010, la 25 de ani, în tricoul “alb-negrilor”!

Prandelli, mentorul fostului “Briliant”

Cesare Prandelli este cunoscut pentru modul său de a lucra cu jucătorii şi de a scoate perfect în faţă calităţile fiecăruia, el fiind antrenorul alături de care Adrian Mutu a atins vîrfurile sale de formă în fotbalul mondial. Cei doi au lucrat împreună atît la Parma, în sezonul 2002-2003, cît şi la Fiorentina între 2006 şi 2010, echipe la care Mutu a marcat 88 de goluri! În plus, formaţia “viola”, cu cei doi la cîrmă a atins semifinalele Ligii Europa şi a a jucat de două ori în Liga Campionilor.

27 de selecţii au strîns împreună în naţionala Italiei Sirigu, Paletta, Darmian, Veratti, Immobile şi Parolo!