News

Cresc din nou veniturile magistraților. Cum se justifică ministrul justiției: ”Am fost obligat să iau o astfel de măsură”

Majorarea indicelui de calcul al salariilor magistraților, de la 465 la 605 lei, va duce automat și la mărirea veniturilor acestora. Ministrul Predoiu consideră oportună mărirea, care ar duce la evitarea unor procese.
08.01.2022 | 15:34
Cresc din nou veniturile magistratilor Cum se justifica ministrul justitiei Am fost obligat sa iau o astfel de masura
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a găsit o justificare pentru mărirea veniturilor magistraților
ADVERTISEMENT

Conform unui ordin emis în 30 decembrie 2021 de către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR) – în funcție de care se calculează salariul magistraților – crește de la 465 de lei la 605 lei. Așadar, implicit, vor crește și pensiile speciale, dat fiind că acestea sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, notează hotnews.ro.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cel care a semnat ordinul respectiv, susține că ministerul va evita astfel cheltuieli majore ulterioare pentru procesele intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale. La acest moment, salariul mediu net în sistemul judiciar este de aproape 9.000 lei.

ADVERTISEMENT

Primele venituri mărite vor fi cele aferente lunii ianuarie 2022

“Emiterea ordinelor ministrului justiției de stabilire a drepturilor salariale individuale conform prevederilor art 1 (n.r. privind majorarea valorii sectoriale) se va realiza până cel târziu la data de 4 februarie 2022, acestea urmând a intra în plată în luna februarie pentru drepturile aferente lunii ianuarie 2022″, se arată în ordinul semnat de Predoiu.

La acest moment, salariul mediu net în sistemul judiciar (judecători, procurori, grefieri, personal conex, consilieri probațiune) este de exact 8.765,5 lei. Suma este rezultată din media următoarelor medii de categorii salariale: judecător – 13.369 lei, procuror – 13.473 lei, grefier – 5.232 lei, personal conex – 2.988 lei și consilieri probațiune – 4.985 lei.

ADVERTISEMENT

Predoiu susține că actuala mărire a scăpat statul de viitoarele procese cu magistrații

“Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia Curții Constituționale a României. Se elimină astfel inechitățile din sistem”, a susținut Cătălin Predoiu.

În apărarea lui, demnitarul a afirmat că prin această mărire se evită pierderile financiare masive care ar fi fost provocate în viitor de procesele pe care le-ar fi câștigat magistrații împotriva statului, atunci când ar fi pretins majorările salariale neacordate la timp.

ADVERTISEMENT

Predoiu a susținut că până la finalul anului va face un proiect privind salarizarea unitară în sistemul judiciar, pentru a rezolva dezechilibrele din sistemul judiciar legate de grade, funcții sau sporuri.

Ministrul Justiței a anunțat deja desființarea SIIJ până la finalul lunii martie

”Obiectivul Ministerul Justiţiei este să trimitem proiectul desfiinţării SIIJ la începutul lunii februarie în Guvern. Le-am spus liderilor politici că nu fac nici un pas, să merg în Parlament cu proiectul fără avizul CSM”, a completat ministrul Justiţiei, atingând un alt punct sensibil în ochii opiniei publice.

ADVERTISEMENT

”SIIJ va fi desfiinţată cel tarziu la sfârşitul lunii martie. Nu va fi SIIJ 2.0, nu o desfiinţăm ca să facem alta. Se lucreaza tehnic la o formulă care să fie agreată politic în coaliţie, de către CSM şi la nivel european”, a conchis Cătălin Predoiu.

ADVERTISEMENT