Sport

Magnus Carlsen, omul care a câștigat ultimele 5 titluri mondiale! Cum a reușit să transforme șahul într-un joc “cool”!

Magnus Carlsen, 31 de ani, născut în Norvegia, a câștigat titlul mondial pentru a cincea oară consecutiv și își consolidează poziția în istoria șahului. Dar misiunea lui este mai complexă, nu se oprește doar pe tablă.
12.12.2021 | 10:39
Magnus Carlsen omul care a castigat ultimele 5 titluri mondiale Cum a reusit sa transforme sahul intrun joc cool
ADVERTISEMENT

Totul s-a terminat cu o strângere de mână la Dubai. Ian Nepomniacthchi s-a recunoscut învins și în meciul 11 al finalei pentru titlul mondial, iar scorul s-a făcut 7,5-3,5. Nu a mai fost nevoie de ultimele trei partide, Magnus Carlsen își apăra titlul mondial pe care l-a cucerit prima dată în 2013.

Magnus Carlsen l-a învins fără probleme pe Ian Nepomniachtchi și a câștigat titlul mondial la șah pentru a cincea oară!

Magnus Carlsen – Ian Nepomniachtchi a fost una dintre cele mai dezechilibrate finale din istorie, asta chiar dacă rusul mergea la Dubai ca fiind unul dintre puținii jucători din lume cu palmares pozitiv în fața lui Magnus la șah clasic. Scor pe care norvegianul l-a reparat după cele patru victorii de la Dubai și a trecut acum în față.

ADVERTISEMENT

Primele cinci partide au fost remize fără istoric, iar prima lovitură a lui Carlsen a venit în meciul șase. S-a impus atunci norvegianul, la capătul a aproape opt ore de joc și 136 de mutări, cel mai lung meci din istoria duelurilor de titlu mondial. Ulterior, Nepo s-a prăbușit și a mai cedat alte trei partide. De fiecare dată după gafe impardonabile, pedepsite prompt de Magnus.

“Mă simt ușurat, desigur. Este greu să mă bucur prea mult dacă ținem cont că situația era confortabilă și la începutul acestei zile. Dar sunt mulțumit de jocul meu. A fost pe undeva la fel ca în primul meu meci cu Anand (în 2013), cu mulți nervi la start. Iar după prima victorie nu am mai cedat inițiativa”, a declarat Magnus Carlsen.

ADVERTISEMENT

Ian Nepomniachtchi recunoaște că a cedat în fața presiunii în meciul de titlu mondial cu Magnus Carlsen: “Nu am mai făcut așa multe greșeli niciodată”

Ian Nepomniachtchi nu își explică nici el cum a putut comite gafe de genul celor care l-au costat nu mai puțin de trei partide. “La viața mea am pierdut multe meciuri de o manieră stupidă. Dar nu mi s-a întâmplat să am atât de multe cedate de asemenea manieră într-un timp atât de scurt”, s-a plâns Nepo.

La 31 de ani, împliniți chiar pe parcursul turneului de la Dubai, Magnus Carlsen își apără pentru a patra oară titlul mondial. Pe care îl cucerea prima dată în 2013, după ce l-a învins pe Viswanathan Anand, chiar la Chennai. Un an mai târziu, Magnus îl învingea din nou pe Anand, de această dată în Rusia, la Sochi.

ADVERTISEMENT

În 2016, Carlsen și-a apărat titlu în fața lui Sergey Karjakin, la New York. După ce rusul fusese cel care reușise să obțină prima victorie. Karjakin l-a ajutat pe Nepo în pregătirea pentru duelul de la Dubai. În fine, Magnus l-a învins în 2018 pe Fabiano Caruana, la Londra, Au fost remize în toate cele 12 dueluri de șah clasic, pentru ca norvegianul să își apere titlul cu victorii în secțiunea de șah rapid.

Trecerea de la Garry Kasparov la Magnus Carlsen. Cum a reușit norvegianul să atragă lumea spre șah cu stilul său jovial

Magnus Carlsen deține titlurile mondiale la toate formatele de timp, după ce în decembrie anul trecut se impunea atât la șah rapid cât și la blitz. Norvegianul este atât de dominant încât inevitabil au apărut comparațiile cu Garry Kasparov, lider mondial vreme de mai bine de 20 de ani. Și apare întrebarea care va naște mereu polemici și controverse. Cine este cel mai bun șahist din istorie?

ADVERTISEMENT

De la Lasker, la Alekhin, la Fischer și până la Kasparov și Carlsen. Plus multe alte variante. Șahul a oferit multe nume uriașe, dar senzația este că șahul avea nevoie de Magnus. Avea nevoie să iasă din bula sa plină de genii și să creeze un model mai tangibil. Norvegianul nu este tiparul clasic de șahist de top, ci doar un tip jovial, dandy, pasionat de fotbal, mereu pregătit să spună ceva cool. Este exact genul de campion de care avea nevoie șahul în perioada Facebook, Instagram, Twitter.

Iar aportul lui la dezvoltarea șahului este uriaș. Magnus și-a însușit rolul, este pregătit să promoveze șahul atât prin jocul său, cât și prin comportamentul său de zi cu zi. “Smart is cool” a revenit la modă, iar asta și datorită norvegianului de 31 de ani. Din ce în ce mai mulți copii își descoperă pasiunea pentru șah. Pentru că le place Magnus! Poate chiar mai mult decât Messi sau Ronaldo.

Primul contact al lui Magnus Carlsen cu șahul, o dezamăgire. Tatăl său: “Orice așteptări avusesem inițial, îmi trecuseră. Șahul era mai greu”

Născut în 1990, la Tonsberg, în Norvegia, Magnus Carlsen nu a avut o primă legătură prea bună cu șahul. Tatăl său spune că l-a învățat șah înainte de a împlini 5 ani. Și inițial a fost dezamăgit să vadă că fiul său nu părea să aibă un talent special, așa cum se aștepta.

“Când era mic, eu și soția mea l-am considerat un copil absolut normal în foarte multe aspecte. Ceva mai târziu mi-am dat seama că are câteva trăsături speciale. Se concentra cu orele pentru a rezolva diferite teme, indiferent că vorbim despre șah sau lego, matematică, sau pur și simplu rezultate din lumea sportului”, rememorează tatăl lui.

Drumul spre titlul mondial a început de la 4 ani jumate, când Magnus a învățat șahul de la tatăl său. “Părea atât de greu pentru ei. De obicei eu jucam cu un pion și regele, iar el și sora lui încercau să îmi dea șah mat cu toate piesele ei. Cele mai multe partide se terminau cu pat. Ba chiar uneori reușeam să câștig cu acel pion. Dacă aveam unele aspirații, după un an sau doi îmi trecuseră. Șahul era pur și simplu mult mai greu.

Magnus Carlsen a început să studieze cu adevărat șah pentru a-și învinge sora mai mare: “Prima dată a câștigat contra mea când avea opt ani și jumătate”

Abia pe la șapte ani și jumătate Magnus a devenit cu adevărat pasionat de șah, pentru că voia să o bată pe sora sa mai mare. Dar eu deja nu mai aveam așteptări atât de mari, iar asta poate a ajutat. S-a putut dezvolta pe cont propriu. După câteva luni mi-am dat seama că avea înclinație pentru șah, iar bănuiala mea inițială a fost corectă”, a declarat Henrik Carlsen, tatăl lui Magnus, într-un documentar despre viața campionului mondial.

“Pe la 8 ani și jumătate se pregătea pentru primul său turneu de șah și își exersa notația partidelor. Am acceptat să joc un meci cu el, iar atunci a fost prima dată când a reușit să mă bată”, a povestit și Ellen Carlsen, sora lui Magnus, care este cu un an și jumătate mai mare decât campionul mondial.

“Aveam așteptări de la acel prim turneu, pentru că știam cât de mult se pregătise în ultimele șapte, sau opt luni. Dar să joci un turneu este ceva diferit. Cred că a terminat pe locul 11. Dar i-a plăcut foarte mult. Un an mai târziu câștiga în fața acelorași copii”, a mai povestit .

Un an de călătorii prin Europa, cea mai frumoasă perioadă din viața lui Magnus: “Îmi aduc aminte cât de puțin aveam nevoie pentru a fi fericit”

Între 13 și 14 ani, Magnus a călătorit prin Europa alături de familie. Deja studia șah zilnic, ore în șir. Iar acea perioadă l-a putut ajuta să își dedice mai mult timp șahului și să participe la turnee prin mai multe țări.

“Din acea perioadă îmi aduc în primul rând aminte de cât de puțin aveam nevoie pentru a fi fericit. Aveam mereu un buget, ne limitam cheltuielile. Țin minte senzația când ajungeam la un internet cafe și puteam să joc blitz online, după o lună fără internet. Era foarte tare”, a povestit Magnus.

La 13 ani, când a plecat în acea aventură prin Europa, Magnus era deja maestru internațional. Pe 26 aprilie 2004, La 13 ani ani, 4 luni și 26 de zile își câștiga titlul de Mare Maestru. La începutul acelui an, Magnus l-a înfruntat pe Garry Kasparov într-un turneu. Kasparov era de 20 de ani de neclintit de pe locul 1 mondial!

Cum s-a prezentat Magnus Carlsen ca șahist de top, când avea doar 13 ani. Remiză contra marelui Garry Kasparov

Kasparov a întârziat minute bune la acel meci, iar senzația pentru el trebuie să fi fost la fel de ciudată ca și pentru Magnus. Nu mai înfruntase niciodată un jucător atât de tânăr. Cu piesele albe, Carlsen a jucat la victorie! A fost o partidă întinsă pe parcursul a multe ore, iar finalul a fost urmărit de toți cei din tribune! Inclusiv Anatoly Karpov, marele rival al lui Kasparov. În criză de timp, Magnus a forțat. Dar Kasparov, vizibil uimit de ceea ce se întâmplă, a reușit să țină remiza. Magnus Carlsen se prezenta în lumea bună a șahului de o manieră excepțională.

Remiza în fața lui Kasparov și mai apoi titlul de mare maestru au făcut ca presiunea pe Magnus să crească într-un ritm incredibil. Mass-media a devenit din ce în ce mai interesată de puștiul minune. Nu a fost ușor la început. Dar norvegianul era diferit, a arătat repede că știe să se descurce bine și în fața camerelor. Spre deosebire de majoritatea șahiștilor.

Titlul mondial în fața lui Anand, chiar la Chennai. Și din acel moment nu a mai lăsat pe nimeni să îi ia coroana!

În 2013, Magnus era deja pe locul 1 în lume ca rating, într-o perioadă în care lumea șahului încă se obișnuia cu viața de după retragerea lui Kasparov. Vishi Anand câștiga titlu după titlu, dar devenea deja evident că va avea mult de muncă pentru a opri ascensiunea norvegianului. Turneul Candidaților s-a ținut în acel an la Londra, iar Magnus câștiga la limită în fața lui Vladimir Kramnik, și el fost campion mondial.

A urmat meciul de titlu mondial cu Anand, care s-a jucat chiar pe terenul indianului, la Chennai. Trebuia să fie un avantaj pentru Vishy, care însă a simțit că lucrurile nu vor merge bine. Presiunea a fost insuportabilă pentru Anand, care era urmărit la fiecare pas de media și de fani. Magnus s-a putut concentra pe șah și a câștigat acel duel. Magnus Carlsen era campion mondial!

Magnus domină categoric lumea șahului, dar a apărut și puștiul care a demonstrat că îi poate face față: Alireza Firouzja

Un an mai târziu, conform contractului stabilit, Vishy a avut ocazia să își recâștige titlul mondial. S-a jucat la Sochi, în Rusia. Dar indianul nu mai era în forma din trecut. Era deja evident că îi va fi imposibil să îi facă față lui Magnus, care era deja în continuă ascensiune. Nu mai putea fi oprit.

2021 a adus al cincilea titlu mondial pentru Magnus Carlsen, iar viitorul pare al viitorului campion mondial. Chiar dacă lumea șahului se pregătește deja pentru următorul copil minune: Alireza Firouzja. Puștiul de 18 ani care s-a calificat deja pentru viitoarea ediție a Turneului Candidaților. Și este văzut de mulți ca favorit pentru a fi următorul adversar al lui Carlsen în lupta pentru apărarea titlului mondial.

ADVERTISEMENT