Sport

Magnus Carlsen revine în circuitul Grand Chess Tour și va înfrunta patru români! Noul campion mondial va participa la Superbet Chess Classic, în București

Magnus Carlsen, locul 1 FIDE, revine în Grand Chess Tour. Va juca la Zagreb și Varșovia. Ding Liren și Nepo vin la București, unul dintre ei din postura de campion mondial.
31.03.2023 | 17:31
Magnus Carlsen revine in circuitul Grand Chess Tour si va infrunta patru romani Noul campion mondial va participa la Superbet Chess Classic in Bucuresti
Magnus Carlsen va juca în această vară la Superbet Rapid & Blitz Polonia și SuperUnited Rapid & Blitz Croația, ambele în cadrul Grand Chess Tour. Sursă foto: Grand Chess Tour
ADVERTISEMENT

Magnus Carlsen, jucătorul nr. 1 în lume și campionul mondial en titre, a primit wildcard-uri pentru două dintre etapele circuitului GCT – de la Varșovia și Zagreb. Acolo unde va avea ocazia să îi înfrunte pe Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, jucători de bază ai lotului olimpic masculin, dar și pe Kirill Shevchenko, transferat anul acesta sub steagul României. Cei trei au primit wild-carduri în competiție. De asemenea, Magnus va juca și împotriva lui Richard Rapport, de asemenea reprezentant al României, jucător în circuit complet la GCT.

Magnus Carlsen plus trei reprezentanți ai României au primit wild-carduri la această ediție a Grand Chess Tour. Rapport, jucător în circuitul complet al competiției

Organizatorii circuitului internațional de șah Grand Chess Tour (GCT), a cărui ediție 2023 va debuta pe 5 mai, la București, anunță wildcard-urile pentru primele trei etape din Europa: Superbet Chess Classic România (București), Superbet Rapid & Blitz Polonia (Varșovia) și SuperUnited Rapid & Blitz Croația (Zagreb).

ADVERTISEMENT

Printre marii maeștri (GM) selectați se numără jucători de bază ai lotului olimpic masculin al României: Bogdan-Daniel Deac (locul 39 mondial), Constantin Lupulescu (locul 272 mondial), dar și Kirill Shevchenko (locul 70 mondial), care va concura sub steagul României în competiția din Polonia. Jucătorul nr. 1 în lume, la ora actuală (campionul en titre), Magnus Carlsen, a primit wildcard-uri și va fi cap de afiș la două dintre etapele din Europa ale turneului Grand Chess Tour 2023.

Unul dintre cei mai valoroși șahiști români, potrivit actualului clasament mondial, Bogdan-Daniel Deac, a primit wildcard-uri și va juca atât în competiția de la București, cât și în cea de la Varșovia, în timp ce un alt jucător de bază al lotului masculin olimpic, Constantin Lupulescu, va performa la Zagreb. Jucătorul Kirill Shevchenko (Ucraina) va juca și el sub steagul României, în competiția din Polonia.

ADVERTISEMENT

Magnus Carlsen va juca la Superbet Rapid & Blitz Polonia, Viswanathan Anand merge la SuperUnited Rapid & Blitz Croația

Pentru etapa de la Varșovia au mai primit wildcard-uri Radoslaw Wojtaszek (Polonia), dar și cel mai bun jucător de șah din lume, la ora actuală (campionul en titre), Magnus Carlsen. Șahistul norvegian a obținut un wildcard și pentru etapa de la Zagreb, unde va performa alături de fostul campion mondial, Viswanathan Anand (India), de Ivan Saric (Croația), de Dommaraju Gukesh (India) și de Constantin Lupulescu (România).

Superbet Rapid & Blitz Polonia
Superbet Rapid & Blitz Polonia
Super United Rapid & Blitz Croatia
Super United Rapid & Blitz Croatia

“Le urăm bun venit, în cadrul acestui circuit internațional, campionilor mondiali Magnus Carlsen și Viswanathan Anand”, a declarat Michael Khodarkovsky, Directorul Executiv al Grand Chess Tour. “Titanii șahului mondial vor fi provocați de vedete tinere, aflate în plină ascensiune, precum Dommaraju Gukesh și Kirill Shevchenko, ceea ce promite un circuit extrem de palpitant, în acest an”, a adăugat Khodarkovsky.

ADVERTISEMENT

“Șahul din România are o tradiție bogată, dacă ne raportăm la performanțele notabile obținute de jucătorii noștri extrem de talentați. Un astfel de exemplu îl reprezintă Corina Peptan, care în 1988, la doar 10 ani, uimea lumea șahului, devenind campioană mondială de șah pentru tineret, în categoria ei de vârstă. Astăzi, suntem încrezători că putem atinge înălțimi cel puțin la fel de impresionante, ba chiar le putem depăși cu succes”, a precizat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet.

Competițiile Superbet Chess Classic România și Superbet Rapid & Blitz Polonia 2023 sunt susținute de Fundația Superbet. Începând din 2022, Fundația Superbet este partener strategic global al circuitului internațional de șah, fondat de cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, multiplu campion mondial, Garry Kasparov, și de miliardarul american Rex Sinquefield, supranumit “mogulul șahului”.

ADVERTISEMENT

Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet: “Îl așteptăm cu nerăbdare la București pe noul campion mondial”

Aceasta este cea mai onorantă colaborare internațională a Fundației Superbet, care se alătură astfel numelor mari care au susținut circuitul de șah GCT în primii săi ani, printre ele Vivendi SA, Saint Louis Chess Club, Tata Steel India, Lohia Foundation sau DeepMind (compania de Artificial Intelligence a Google).

“Ne-am angajat să susținem Federația Română de Șah și să aducem, anual, în Capitală, cei mai buni jucători de șah de pe glob. Ediția din 2023 a Superbet Chess Classic promite să fie una spectaculoasă, cu doi șahiști care se vor lupta, luna viitoare (în aprilie a.c.), pentru titlul mondial.

Îl așteptăm cu nerăbdare pe noul campion mondial la București, în prima etapă a acestui circuit, ce va debuta pe 5 mai. Alături de elita șahului mondial, se află cei mai valoroși jucători români, Richard Rapport și Bogdan Deac, modele inspiraționale pentru tinerii șahiști, care au șansa unică de a-și vedea de aproape idolii”, a adăugat președinta Fundației Superbet.

Ian Nepomniachtchi și Ding Liren au confirmat prezența la București pentru Superbet Chess Classic, în luna mai. Cei doi se vor lupta în aprilie pentru titlul mondial

Magnus Carlsen a refuzat să își apere din nou titlul mondial în fața lui Ian Nepomniachtchi, câștigătorul Turneului Candidaților. Astfel că, după 10 ani, șahul va avea un nou campion mondial, care va fi stabilit pe parcursul lunii aprilie. Ian Nepomniachtchi îl va înfrunta pe Ding Liren la Astana.

La doar câteva zile după ce se va decide noul campion mondial, ambii vin la București pentru Superbet Chess Classic. Astfel că este deja clar, indiferent dacă va câștiga Nepo sau Ding. Noul campion va fi la București și vom avea o reeditarea a meciurilor din marea finală și la Superbet Chess Classic.

ADVERTISEMENT