News

MAI anunță 200 de dosare penale și 400 de persoane cercetate pentru eliberarea certificatelor false de vaccinare

Ancheta în privința scandalului legate de certificatele false de vaccinare se extinde. MAI anunță 200 de dosare penale și 400 de persoane cercetate în această speță.
02.09.2021 | 20:17
MAI anunta 200 de dosare penale si 400 de persoane cercetate pentru eliberarea certificatelor false de vaccinare
ADVERTISEMENT

Autoritățile intensifică cercetările legate de așa-numitele vaccinări ”la chivetă”, în urma cărora persoanele sunt ”vaccinate” pe hârtie și primesc certificate de imunizare false.

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial, Ministerul Afacerilor de Interne (MAI) anunță că organele legii au în lucru aproximativ 200 de dosare vizând eliberarea de adeverințe / certificate de vaccinare false, fiind cercetate 400 de persoane.

ADVERTISEMENT

Autoritățile intensifică ancheta în cazul certificatelor false de vaccinare anti-Covid: 200 de dosare penale și 400 de persoane cercetate

Aceste cifre amintite mai sus au fost date publicității joi, de șeful MAI, Lucian Bode, în cadrul videoconferinței cu prefecții la care au participat premierul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și reprezentanți de la Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor.

”Ministrul Afacerilor Interne a menționat că structurile MAI desfășoară mai multe acțiuni pentru combaterea infracțiunilor legate de adeverințele/certificatele false de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Domnul Lucian Bode a atras atenția că scopul acțiunilor MAI este să limiteze la minimul posibil practica utilizării adeverințelor/certificatelor de vaccinare false prin care sunt puși în pericol toți cei din jur, precizând că până la acest moment au fost întocmite aproximativ 200 de dosare penale în care sunt cercetate 400 de persoane”, transmite MAI.

Tot joi, o reacție tranșantă pe acest subiect a venit și din partea lui Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și unul dintre coordonatorii campaniei de vaccinare anti-COVID.

ADVERTISEMENT

”Este în primul rând un gest imoral pentru cei care acceptă să facă așa ceva, pentru cei care fac parte din corpul medical. Este dezonorant pentru profesie. Vreau să atrag atenția spre următorul aspect, pentru toți cei care încearcă să-și procure un certificat digital în acest fel: sistemele pe care le avem îi vor identifica mai devreme sau mai târziu.

Dacă cineva nu dorește să se vaccineze, însă în schimb dorește să beneficieze la punctul de trecere a frontierei de facilitățile acestui certificat digital, are celelalte două opțiuni”, a precizat Baciu, într-o intervenție la Digi24.

ADVERTISEMENT

Medic din Dâmbovița, suspectat că a eliberat adeverințe false de vaccinare anti-Covid

Chiar joi, 2 septembrie, o anchetă de proporţii a fost demarată în Dâmboviţa, în urma unor informaţii potrivit cărora mai mulţi fotbalişti ai unei echipe de liga a treia, din Pucioasa, ar fi fost vaccinaţi doar pe hârtie de medicul de familie, primind, astfel, certificate false de vaccinare..

Anchetatorii spun că doctoriţa i-ar fi ajutat astfel pe fotbaliști să participe la competiţiile sportive, pe baza unor documente false. În urma perchezițiilor de la cabinetul său, femeia în cauză a fost ridicată de polițiști.

Acest caz vine după ce, la începutul săptămânii, o investigație realizată de Digi24 a scos la iveală modul în care oamenii reușeau să facă rost de adeverințe de vaccinare fără să se fi imunizat.

Erau achitați 100 de euro către o rețea de falsificatori care întocmeau certificate false de vaccinare, aparent eliberate de Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București, care atestă că persoana respectivă a fost vaccinată cu Johnson & Johnson. Falsificatorii acționau pe aplicația rusească Telegram, într-un grup cu peste 600 de membri.

ADVERTISEMENT