Sport

Mai ceva ca în Game of Thrones! Cum a ajuns Bogdan Burcea selecţionerul României la handbal feminin. Limitează influenţa Cristinei Neagu la naţională?

18.01.2020 | 23:30
Mai ceva ca in Game of Thrones Cum a ajuns Bogdan Burcea selectionerul Romaniei la handbal feminin Limiteaza influenta Cristinei Neagu la nationala
ADVERTISEMENT

După aproape două săptămâni în care pasionaţii de handbal au fost ţinuţi în suspans privind numele viitorului selecţioner, în cele din urmă Bogdan Burcea a fost numit la cârma primei reprezentative. Însă, “apele sunt agitate” în continuare şi antrenorul lui SCM Craiova trebuie să ţină “corabia” la suprafaţă în următoarele luni şi să o conducă spre Jocurile Olimpice. Mai ales că numirea lui a fost una cu peripeţii şi nu toată lumea a fost de acord cu ea. 

Mai ceva ca în Game of Thrones! Cum a ajuns Bogdan Burcea selecţionerul României la handbal feminin

Deşi a fost principalul favorit să preia naţionala după demiterea lui Tomas Ryde, a fost nevoie de 10 zile de deliberări, răsturnări de situaţie plus alte cinci variante de selecţioner vehiculate până să fie numit Bogdan Burcea. FANATIK vă prezintă firul complet al evenimentelor şi cum a ajuns antrenorul lui SCM Craiova la naţionala României, deşi refuzase la un moment dat postul.

ADVERTISEMENT

6 ianuarie 2020. Comisia Tehnică a fost întrunită pentru a analiza prestaţia României la Campionatul Mondial de handbal din Japonia. După o şedinţă de peste trei ore s-a decis demiterea selecţionerului Tomas Ryde cu 7 voturi pentru şi 4 împotrivă. Au fost propuse patru nume pentru postul de selecţioner: Bogdan Burcea, Florentin Pera, Adrian Vasile şi Aurelian Roşca.

7 ianuarie 2020. Tomas Ryde a reacţionat pentru prima dată după demiterea sa şi a postat un mesaj pe pagina de Facebook: “După 37 de ani de antrenorat am fost concediat. După o şedinţă a Comisiei Tehnice de 3 ore şi 17 minute s-a decis să nu mai fiu antrenorul naţionalei. Ce strategie trebuie adoptată pentru calificarea la Jocurile Olimpice și Campionatele Europene și cine ar trebui să o elaboreze nu se știe încă. România are handbaliste fantastice.

ADVERTISEMENT

Sunt fericit că am fost antrenorul Cristinei Neagu și al celorlalte fete. Șanse de calificare la Jocurile Olimpice există. Viața continuă. Fii amabil și deschis!”, a fost mesajul lui Tomas Ryde. Fostul selecţioner a anunţat deja că îşi va căuta dreptatea în instanţă, considerând că a fost demis abuziv.

Burcea a refuzat în primă fază postul: “Cel mai potrivit om pentru a fi selecţioner este cel care va fi ales. El se va bucura de toată susţinerea mea”

8 ianuarie 2020. Preşedintele FRH, Alexandru Dedu, a anunţat criteriile pe care trebuie să le îndeplinească noul selecţioner: „Noul antrenor trebuie să îndeplinească toate condițiile regulamentare, trebuie să fie master coach sau cursant master coach. Mi-aș dori ca noul antrenor să fie liber de contract sau să devină liber de contract, astfel încât să-și dedice tot timpul echipei naționale”, a fost mesajul care a agitat apele în handbalul românesc.

ADVERTISEMENT

Preşedintele a fost acuzat de unele persoane că impune aceste criterii astfel încât să blocheze posibilitatea ca unii dintre antrenori să intre în cursa pentru prima reprezentativă, pe motiv că este greu de găsit un antrenor liber de contract şi deţinător al licenţei Master Coach.

9 ianuarie 2020. Principalul favorit pentru postul de selecţioner, Bogdan Burcea, a refuzat oferta naţionalei de handbal după o discuţie cu Alexandru Dedu: “Nu vreau să dezvolt prea mult subiectul însă cel mai potrivit om pentru a fi selecţioner este cel care va fi ales. El se va bucura de toată susţinerea mea. Pentru mine nu a fost acum momentul să vin la naţională. Nu m-a supărat nimeni, nu am avut nicio constrângere, dar au fost multe cerinţe care nu mi s-au îndeplinit”

ADVERTISEMENT

Discuţiile dintre Alexandru Dedu şi Bogdan Burcea s-au împotmolit la capitolul licenţei Master Coach. Antrenorul lui SCM Craiova nu deţine această licenţă şi discuţiile s-au oprit în momentul în care s-a vorbit despre acest criteriu. Astfel, în cursă rămâneau Aurelian Roşca, Adrian Vasile şi Florentin Pera.

Toate cele patru variante pentru postul de selecţioner căzuseră! Preşedintele FRH a convocat de urgenţă Comisia Tehnică

10 ianuarie 2020. Preşedintele FRH a avut o discuţie cu Florentin Pera, antrenorul lui SCM Râmnicu Vâlcea, privind preluare echipei naţionale. Tehnicianul campioanei nu ar refuza postul de selecţioner spunând: “naţionala nu se refuză”. Însă, Pera ar fi acceptat oferta FRH doar dacă putea să antreneze în paralel şi SCM Râmnicu Vâlcea. Într-o şedinţă a clubului s-a decis că Pera nu poate să facă faţă şi la naţională şi la echipa de club, calificată în grupele principale ale Ligii Campionilor.

12 ianuarie 2020. Toate cele patru variante propuse de Comisia Tehnică pentru postul de selecţioner au căzut. Bogdan Burcea a refuzat să preia naţionala după discuţiile despre criteriul de a avea Master Coach, Florentin Pera nu poate să antreneze şi la Râmnicu Vâlcea şi la naţională în paralel, Adrian Vasile are un angajament cu naţionala Muntenegrului, scadent la finalul anului, iar Aurelian Roşca a refuzat oferta. Preşedintele FRH a convocat de urgenţă Comisia Tehnică pentru a rezolva criza de la echipa naţională.

13 ianuarie 2020. Au fost nominalizaţi alte trei variante pentru postul de selecţioner: Bogdan Burcea, Horaţiu Paşca, antrenorul Gloriei Bistriţa, şi Ovidiu Mihăilă.  Dintre cei trei urma să se aleagă noul selecţioner, după un vot în Comisia Tehnică.

Burcea, votat în Comisia Tehnică! Trebuia să îşi aleagă “secund” cu Master Coach

14 ianuarie 2020. Comisia Tehnică l-a votat pe Bogdan Burcea ca noul selecţioner al României. Antrenorul lui SCM Craiova a avut 14 voturi, în timp ce Horaţiu Paşca şi Ovidiu Mihăilă au primit câte două voturi. Urma ca noul selecţioner să îşi aleagă un antrenor secund care să deţină licenţă Master Coach sau să fie cursant.

16 ianuarie 2020. Bogdan Burcea a fost votat în Consiliul de Administraţie ca selecţioner al României. Însă, am avut parte de o surpriză pe banca tehnică. Alături de Burcea a fost chemat Robert Licu, cursant Master Coach, dar nu ca antrenor secund şi ca antrenor cu responsabilităţi similare cu ale selecţionerului. Astfel, România va avea un cuplu pe banca tehnică: Burcea-Licu.

16 ianuarie 2020. Preşedintele FRH, Alexandru Dedu, a intervenit cu precizări pentru FANATIK şi a spus că Bogdan Burcea va semna contractul în cursul săptămânii viitoare, iar Robert Licu nu a fost validat de Consiliul de Administraţie, urmând ca acest lucru să fie făcut pe mail: “Robert Licu nu a fost validat în Consiliul de Administraţie, însă cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla zilele următoare prin mail.

În ceea ce priveşte forma de colaborare a celor doi, pot să facă cum vor ei. Eu nu am avut nicio legătură cu această nominalizare, inţiativa fiind a domnului Burcea. Actele se vor semna, cel mai probabil săptămâna viitoare, iar contractul noului selecţioner este scandent pe 31 decembrie”, a precizat selecţionerul.

7 jucătoare de la CM au sărit din schemă!

17 ianuarie 2020. Bogdan Burcea a făcut prima selecţie la reprezentativă pentru perioada de pregătire de la Bucureşti care va avea loc între 19 şi 22 ianuarie. Au fost convocate 20 de jucătoare, 7 handbaliste care au făcut parte din lot la CM, fiind zburate:

Portari: Yulia Dumanska (SCM Rm. Vâlcea), Denisa Dedu (CSM București), Raluca Kelemen (HC Zalău)
Extreme stânga: Elena Dincă (Gloria Bistrița), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău)
Extreme dreapta: Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare)
Interi stânga: Cristina Neagu CSM București), Gabriela Perianu (CSM București), Bianca Tiron (Dunărea Brăila), Alexandra Severin (HC Zalău)
Interi dreapta: Alina Ilie (Gloria Buzău), Ana Maria Savu (SCM Craiova), Patricia Vizitiu (SCM Craiova)
Centri: Andreea Rotaru (Gloria Buzău), Elena Dache (Dunărea Brăila), Ana Maria Țicu (SCM Craiova), Laura Pristăvița (Gloria Bistrița)
Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (CSM Slatina), Dana Abed-Kader (HC Zalău)

Cristina Neagu, influenţă mai mică la echipa naţională: “Noi suntem obişnuite să ne ţinem gura şi să ne antrenăm”

Mai mulţi oameni din handbal consideră că această mutare cu Bogdan Burcea selecţioner îi limitează Cristinei Neagu influenţa la echipa naţională. Starul lui CSM Bucureşti şi-ar fi dorit un selecţioner străin la prima reprezentativă, mai ales că, într-un interviu pentru DigiFM, a declarat că preferă să lucreze alături de tehnicieni străini:

“După o vârstă și o experiență acumulată, am comparat puțin antrenorii români cu cei străini. Cei din străinătate îți dau dreptul la libera exprimare, spre deosebire de cei din România.

La noi se lucrează ca acum 15-20 de ani, în vreme ce handbalul evoluează. Noi suntem obișnuite să ne ținem gura și să ne antrenăm, pentru că altfel ni se reproșează. Asta îi spuneam lui Thomas Ryde. El a zis că asta nu e normal, pentru că vrea să știe dacă ne place antrenamentul, cum ne simțim. De el mi-a plăcut cel mai mult”, a spus Neagu.

Cuplul Burcea-Licu are un timp scurt pentru a redresa echipa şi de a o pregăti pentru a fi în formă maximă la turneul preolimpic de la Podgorica. România are misiunea de se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar pentru asta trebuie să încheie pe unul dintre primele două locuri în grupa cu Norvegia, Muntenegru şi Kazahstan.

  • 47 de ani are Bogdan Burcea
  • 2018 este anul în care Burcea a câştigat Cupa EHF cu SCM Craiova

 

ADVERTISEMENT