News

Mai cresc pensiile în România? Ludovic Orban a oferit răspunsul

27.04.2020 | 23:16
Mai cresc pensiile in Romania Ludovic Orban a oferit raspunsul
România trimite un convoi de 20 de camioane cu ajutoare în Republica Moldova: ”E un gest normal pentru frații noștri” Sursa: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Creșterea pensiilor din România este un subiect extrem de delicat într-o perioadă grea a economiei. La întrebarea dacă acestea vor fi mărite, premierul Ludovic Orban a oferit un răspuns pozitiv.

Mai cresc pensiile în România? Ludovic Orban a oferit răspunsul

Într-o perioadă economică destul de complicată, Guvernul PNL este hotărât să se țină parțial de promisiuni și să crească pensiile. Anunțul a fost făcut chiar de șeful de la Palatul Victoria, Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Liderul Executivului a ținut însă să specifice faptul că pensiile vor crește în așa măsură încât să poată fi plătite și anii următori, nu numai în ultimele patru luni ale acestui an.

Nu este clar, prin urmare, dacă punctul de pensie va fi mărit cu 40%, așa cum era prevăzut inițial.

ADVERTISEMENT

”Despre pensii, am să dau un răspuns clar. Sigur că ne dorim creșterea pensiilor, vom crește pensiile. Ăsta este obiectivul nostru, noi am prevăzut sumele de bani. Pe de altă parte, trebuie să facem o analiză foarte riguroasă a contextului economic, a încasărilor bugetare”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Vor avea loc creșterile în toamnă?

Întrebat dacă indexarea pensiilor va avea loc în toamnă, așa cum era planificat de Guvern, premierul a răspuns:

ADVERTISEMENT

”După primele șase luni, Ministerul Finanțelor are obligația să facă raportul privind evoluția economiei și bugetului în România și pe baza datelor respective vom lua toate deciziile și vom anunța public”.

„Repet, obiectivul nostru este să creștem pensiile, dar să le creștem astfel încât ele să poată să fie plătite și nu numai anul ăsta, patru luni de zile, ci să poată să fie plătite în toți anii care vor veni”, a completat Orban.

ADVERTISEMENT

În weekend, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că măsura privind majorarea pensiilor cu 40% din septembrie nu a fost încă discutată la nivelul Guvernului și a subliniat că decizia va fi una politică.

”Problema este că Legea a fost trecută prin Parlament fără a fi identificate resursele financiare care să susțină asemenea cheltuială. În ce ne privește, noi ne-am asumat lucrurile și am prevăzut majorarea în bugetul pe anul acesta.

Numai că în contextul actual, deficitul bugetar s-a dublat, avem un risc tot mai mare privind stabilitatea financiară, o spun și agențiile de rating”, a spus ministrul Finanțelor la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT