Editoriale

Măi, Iancule, măi, băiatule…

Miroase urît povestea asta cu Gabriel Iancu! Şi o spun din capul locului: oaia neagră, în această babilonie, e chiar jucătorul Stelei, nimeni altcineva. E simplu să încerci să împarţi...
13.09.2013 | 15:14
Mai Iancule mai baiatule
ADVERTISEMENT

Miroase urît povestea asta cu Gabriel Iancu! Şi o spun din capul locului: oaia neagră, în această babilonie, e chiar jucătorul Stelei, nimeni altcineva. E simplu să încerci să împarţi vinovăţia, s-o dai ba pe Stelea, ba pe Constantinovici, ba pe „amatorismul de la naţionala de tineret”, cum zice Mihai Stoica, şefuleţul stelist care le ştie pe toate.

Să fim serioşi: Iancu a comis-o grav. A fugit din cantonament înaintea unui meci oficial, fără a anunţa pe nimeni, fără a cere voie nimănui. Hagi, cît era el de Hagi, n-a făcut asta niciodată. Şi a jucat pentru echipele naţionale vreo douăzeci şi ceva de ani, de la juniori mici pînă selecţionata mare…

ADVERTISEMENT

Sigur că Iancu nu trebuie împuşcat pentru prostia pe care a făcut-o. Dar el trebuie să primească o lecţie aspră, să înţeleagă că fotbalul profesionist presupune şi multă responsabilitate. Ce-s puştismele astea?! Cîtă minte trebuie să-i lipsească pentru a crede că poate face la naţională ce nu-i este permis la Steaua?

Să ia aminte ce a păţit Mihai Costea pentru o faptă mult mai puţin gravă: supărat că nu a jucat într-un meci, a refuzat să coboare la masă împreună cu colegii. Reghecampf i-a arătat imediat uşa: eşti liber să pleci!

ADVERTISEMENT

Junele Iancu – mai june în comportament decît în cartea de identitate, merge totuşi pe 20 de ani – greşeşte şi mai grav cînd, în loc să plece capul şi să spună „scuzaţi-mă, am greşit, n-o să se mai întîmple niciodată”, se afundă în mocirla minciunilor: de fapt, el n-a fugit din cantonament, ci a ieşit un pic pînă la poartă; şi nu s-a întîlnit cu o mîndră, ci cu o mătuşă!

Fapta poate fi înţeleasă şi chiar iertată, dar minciuna niciodată! Abia în acest punct, jucătorul Stelei îşi dezvăluie grave carenţe de educaţie, dacă nu cumva de caracter. Este punctul în care Mihai Stoica greşeşte impardonabil, aruncînd anatema asupra antrenorilor de la naţionala de tineret, Bogdan Stelea şi Florin Constantinovici. Ce să-i facă ei, să-l păzească precum pe un deţinut de la Jilava? Să-i înghită minciunile penibile?

ADVERTISEMENT

Eu înţeleg că la Steaua e supărare mare pe Federaţie şi pe Piţurcă, şi asta pe bună dreptate, dar nemulţumirea nu trebuie extinsă orbeşte şi spre Stelea! Măcar pentru că Stelea chiar ştie cu ce se mănîncă profesionismul, a stat prin cantonamentele echipei naţionale, ca jucător, cît n-or să stea niciodată, împreună, Mihai Stoica şi Gabriel Iancu…

De remarcat, în acest caz, reţinerea lui Reghecampf. Antrenorul stelist nu s-a aruncat orbeşte în apărarea lui Iancu, Stoica a făcut-o. Indirect, dar a făcut-o, atacîndu-i fără noimă pe antrenorii cu care a intrat în conflict Iancu. “Ce conducător are echipa naţionala de tineret ? Ce e amatorismul ăsta cras? Sînt normale rezultatele astea slabe? Foarte bine că nu-l mai cheamă! O să vedeţi cine e Iancu, un jucător de 19 ani care califică Steaua cu Tbilisi”. E posibil ca Iancu să ajungă fotbalist mare, dar asta nu-i scuză comportamentul infantil-golănesc. Comportament care i-ar putea dinamita însăşi cariera fotbalistică. Să nu uităm că, în privinţa scandalurilor provocate la loturile naţionale, junele stelist este ultrarecidivist.

ADVERTISEMENT

Interesant ce spune Bogdan Stelea: „Iancu era nemulţumit la toate deciziile. Spunea vineri că de ce nu li se mai dă o seară liberă. Astea nu se fac după ce eu le-am făcut un program. (…) Eu nu vreau să pun poliţişti printre jucători şi nu am nevoie de fotbalişti iresponsabili. Am nevoie de persoane responsabile, care au încredere în mine, pentru că ştiu de ce sînt la naţională. Nu vreau fotbalişti care să se uite la cîţi paznici sînt în cantonament, să vadă dacă pot pleca. Cei care vor veni la lot, vor fi aici pentru că îşi dau sufletul. Dacă Iancu zice că astea sunt priorităţile lui, atunci eu mă simt depăşit şi nu am nevoie de el”.

Iar secundul lui Stelea, Florin Constantinovici, completează: “Iancu minte cu neruşinare dacă a spus ce a spus. Susţine că a ieşit să dea bani unei mătuşi, însă acea mătuşă este blondă şi are 20 de ani?”
Să vină Mihai Stoica şi să spună că Florin Constantinovici a jucat la Rapid şi de aceea are ceva cu steliştii, asta-i o gîndire care în niciun caz nu-l va ajuta pe Iancu! Dar Bogdan Stelea a jucat la Steaua, a făcut meciuri memorabile prin cupele europene. Sau ne amintim că, mai înainte, el a apărat poarta lui Dinamo?! Iată dovada supremă că şi el îi duşmăneşte pe stelişti!

 

 

ADVERTISEMENT