News

MAI înființează poliția specială pentru școli. Ce atribuții vor avea agenții

01.09.2020 | 20:50
MAI infiinteaza politia speciala pentru scoli Ce atributii vor avea agentii
Polițiștii vor proteja școlile din România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

MAI a anunțat că o poliție specială pentru școli va funcționa din prima zi a anului școlar, cu scopul clar de a proteja elevii și profesorii.

Ministerul Afacerilor Interne a decis să inființeze o structură nouă în cadrul Poliției Române care se va ocupa exclusiv de prevenirea și combaterea delicvenței juvenile în școli.

ADVERTISEMENT

Delicvența în școli este o problemă reală în multe localități din România, astfel că ministrul Vela a decis să protejeze profesorii și elevii.

MAI a decis să înființeze poliția specială pentru școli

Țînând cont de preocuparea permanentă a conducerii MAI pentru îndeplinirea obiectivelor în ceea ce privește siguranța elevilor și a cadrelor didactice, ministrul Vela a luat decizia înființării unei structuri distincte în cadrul Poliției Române care va consolida parteneriatul MAI – școală – autorități locale în vederea dezvoltării unui proces educațional anti-infracțional și anti-victimal.

ADVERTISEMENT

Astfel, va exista o prezență mult mai mare și mai activă a polițiștilor în mediul școlar, respectiv în procesul educațional. Ei vor identifica mediile favorabile comiterii de infracțiuni și vor stabili legături permanente cu reprezentanții unităților de învățământ, cu reprezentanții ONG-urilor precum și ai autorităților locale.

Structura nouă formată, “Poliția, siguranță școlară” va acorda o mai mare importanță activităților și măsurilor preventive, concentrându-se pe identificarea factorilor generatori și eliminarea din timp a potențialelor riscuri, în principal, pentru prevenirea consumului de droguri, traficului de persoane și violenței juvenile.

ADVERTISEMENT

Structura va funcționa odată cu începerea anului școlar atât la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române cât și la nivelul Inspectoratelor Județene de Poliție, respectiv la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”, a declarat secretarul de stat în cadrul MAI Bogdan Despescu, conform Digi 24.

Potrivit specialiștilor, majoritatea violenţelor în școală apar drept consecinţe ale unor conflicte spontane ce pleacă de la certuri banale între copii.

ADVERTISEMENT

Nici profesorii nu sunt scutiți de violență, existând nenumărate cazuri în ultimii ani în care profesorii au fost agresați fizic de elevi sau părinții elevilor.

ADVERTISEMENT