News

Mai multe companii aeriene, amendate. Ce nereguli s-au descoperit la taxele pentru bagaje

Amendă record pentru patru companii aeriene, care au de plătit peste 150 de milioane de euro pentru o serie de practici considerate abuzive de autorități.
31.05.2024 | 21:47
Mai multe companii aeriene amendate Ce nereguli sau descoperit la taxele pentru bagaje
Mai multe companii aeriene, amendate. Ce nereguli s-au descoperit la taxele pentru bagaje. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Amenda a fost aplicată după ce mai multe asociații pentru Protecția Consumatorilor, care de șase ani au protestat împotriva practicilor și taxelor impuse de companiile considerate low-cost. Cu toate acestea, reprezentanții companiilor consideră că este dreptul lor să impună ce taxe doresc, așa cum este dreptul clienților să refuze să aleagă o altă variantă de zbor.

Ce nereguli s-au descoperit la taxele pentru bagaje la mai multe companii

Companiile vizate de amenzi sunt RyanAir, easyJet, Vueling și Volotea, toate fiind acuzate public de Ministerul spaniol pentru drepturile consumatorilor că au încălcat sistematic drepturile clienților. Companiile au perceput taxe ilegale pentru bagajele de mână mai mari, precum și pentru alegerea locurilor sau tipărirea tichetelor de îmbarcare.

ADVERTISEMENT

Mai mult, companiile nu au permis plățile în numerar la birourile de check-in sau la cumpărarea de alimente sau bunuri în avioane. De asemenea, asociațiile pentru protecția consumatorilor OCU și Facua au transmis că aceste practici existau încă din 2018, însă investigația oficială a ministerului a fost declanșată abia în 2023.

Protecția Consumatorilor din Spania (OCU) a îndemnat, într-un comunicat, ca și restul țărilor din Uniunea Europeană să urmeze acest exemplu și să pedepsească ”practicile abuzive”. Cu toate acestea, grupul de aviație spaniol ALA a criticat aceste amenzi, pentru că decizia Guvernului încalcă reglementările privind piața unică europeană și libertatea companiilor de a-și stabili prețurile.

ADVERTISEMENT

“Susținem dreptul consumatorilor de a alege cea mai bună opțiune de călători. Decizia autorităţilor spaniole va forţa 50 de milioane de pasageri care călătoresc doar cu un mic bagaj sub scaun să plătească pentru servicii pe care nu le doresc”, a declarat președintele ALA, Javier Gandara, conform Yahoo.com, cu mențiunea că aproximativ 50 de milioane de pasageri ar putea avea de suferi în urma acestui ”război”.

Scandal în Spania cu mai multe companii aeriene low-cost în prim plan

Conform specialiștilor, companiile aeriene de tip low-cost tocmai din acest model de afacere trăiesc. Ele percep de obicei taxe mici pentru bilete, după care adaugă suplimente inutile pentru diverse ”mofturi” ale clienților, cum ar fi bagajele de mână mai mari.

ADVERTISEMENT

O companie aeriană tradițională nu ar percepe o astfel de taxă, însă și biletul de avion ar fi mai mare.În 2019, un tribunal spaniol a decis că politica Ryanair de a percepe o taxă pentru bagajele de mână este ”abuzivă”.

Cu toate acestea, Ryanair nu a renunțat această taxă, invocând libertatea comercială a companiilor aeriene de a determina dimensiunea bagajelor lor de mână. Interesant, companiile aeriene își vor putea menține politica de prețuri, însă amenda uriașă le-ar putea pune pe gânduri.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în condițiile în care amenda nu este definitivă și poate fi contestată în instanță, toate companiile pregătesc deja contestații în instanță, și nu exclud proceduri judiciare. Președintele Asociației Aeriene Aeriene (ALA), Javier Gándara, este convins că aceste companii aeriene vor câștiga acest caz în instanță, denunțând abuzurile Guvernului din Spania.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”