News

Mai multe cutremure de peste 5 grade pe scara Richter, produse în ultimele 24 de ore, în diferite zone de pe glob

23.08.2019 | 08:56
Mai multe cutremure de peste 5 grade pe scara Richter produse in ultimele 24 de ore in diferite zone de pe glob

Mai multe cutremure de peste 5 grade pe scara Richter au avut loc în ultimele 24 de ore în mai multe părți ale planetei. Seismele s-au produs la intervale de câteva ore, în zone total diferite, iar seismologii nu pot spune dacă există vreo legătură între ele. Planeta se zguduie tot mai des, iar mulți specialiști pun aceste cutremure inclusiv pe seama încălzirii globale.

Val de cutremure de peste 5 grade în mai multe zone ale planetei

Unul dintre cutremure a avut loc în centrul Californiei și a avut o magnitudine de 5 grade pe scara Richter. Acest seism a fost unul de suprafață (doi kilometri). S-a produs la ora locală 13:49. Epicentrul seismului din California, la o distanță de 212 kilometri de Los Angeles, 133 de kilometri Nord-Est de Bakersfield și 30 de kilometri de China Lake Acres.

Și Noua Zeelandă a fost zguduită de un seism de 5.6 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la ora locală 13:04, în regiunea Insulelor Kermadec. Epicentrul a fost la o distanță de 969 de kilometri de insula Tonga, 1.299 de kilometri de Fiji și 1.460 de kilometri de Wellington, Noua Zeelandă. Cutremurul a fost unul de adâncime – 228 de kilometri.

cutremure 5 grade
Insulele Fiji sunt lovite des de cutremure, căci acestea se află în Cercul de Foc al Pacificului. Sursa foto: Lowy Institute

Cel de-al treilea seism, în Fiji

Cel de-al treilea seism s-a înregistrat în Fiji. Cutremurul a avut o magnitudine de 5,8 grade pe Richter, la ora locală 07:27. Cutremurul s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri. Cele mai apropiate insule și localități de epicentru sunt insula Suva – 592 de kilometri și insula Lambasa – 406 kilometri nord-est.

Tags: