În prim-plan apar 16 persoane care au fost arestate din cauza escrocheriilor în care au fost implicate și mai multe femei din România. Dintre acestea, 15 au fost reținute pe insula Mallorca.
Conform gazettengr.com, polițiștii spanioli au precizat că a fost arestat și presupusul lider al grupului, un nigerian în vârstă de doar 27 de ani. În acest context, un purtător de cuvânt al poliției a oferit mai multe detalii.
El s-a referit la această operațiune ca la una ”dintre cele mai mari în lupta împotriva criminalității informatice din Uniunea Europeană“. În cele din urmă au fost identificate cel puțin 20 de victime.
Majoritatea dintre ele, femei singure. Potrivit primelor informații ale anchetatorilor, rețeaua condusă de tânârul nigerian s-a inspirat dintr-un film cunoscut.
Practic, escrocii au copiat metoda folosită de celebrul escroc sentimental israelian Simon Leviev. Activitatea lui infracțională a fost o sursă de inspirație pentru documentarul Netflix “The Tinder Swindler“.
Modul de operare era foarte simplu și foarte eficient: escrocii foloseau profiluri false pe site-urile de întâlniri pentru a stabili relații virtuale cu femeile.
Odată ce le câștigau încrederea, femeilor li se solicitau diverse sume sub pretextul unor situații de urgență. Ancheta a început cu un caz din orașul Alicante, situat în estul Spaniei.
Infractorii au fost atât de creativi încât au apelat chiar și la serviciile unui actor chipeș care folosea apelurile video pentru a-și seduce victimele. În plus, a fost folosită și metoda ”generalul american”.
Astfel, un soldat american fictiv le-a cerut victimelor ajutor financiar pentru a-și plăti biletele de avion. De asemenea, femeile păcălite de așa-zisul militar american i-au dat bani și pentru plata impozitelor. Numai de la o singură femeie, rețeaua a reușit să ia 835.000 de euro. Printre victime se află femei din mai multe țări membre ale UE.
Pe listă apar Germania, Italia, Spania, Finlanda, Luxemburg, Polonia, Lituania, România, Croația și Slovacia. Banii au fost transferați în conturi din străinătate, mai ales în Indonezia și Malaezia.
Alte sume au fost investite în Bitcoin. Persoanele arestate, cu vârste cuprinse între 19 și 31 de ani, proveneau din Spania, România, Mexic și Cuba. Acuzațiile formulate pe numele lor: fraudă, fals și apartenență la o organizație criminală.