News

Mai multe magazine au renunțat să mai le ia temperatura clienților. Ludovic Orban amenință cu amenzi

22.05.2020 | 23:49
Mai multe magazine au renuntat sa mai le ia temperatura clientilor Ludovic Orban ameninta cu amenzi
Ludovic Orban amenință cu amenzi în cazul magazinelor care refuză să ia temperatura clienților. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Mai multe magazine au renunțat la măsuratul temperaturii clienților, astfel că premierul Ludovic Orban le-a avertizat că vor începe să curgă amenzile.

Ludovic Orban anunță cu amenzi acele magazine care refuză să mai ia temperatura oamenilor

Mai multe magazine s-au speriat de circul din fața Kaufland Ferentari, făcut de mai mulți „actori” care au refuzat să li se ia temperatura. Mai mult, profitând de bâlbâielile Guvernului Orban, care nici în ziua de azi nu are un context legal de a aplica amenzi, pentru că legea stării de alertă nu a fost publicată în Monitorul Oficial, magazinele preferă să nu intre în conflict cu clienții.

ADVERTISEMENT

Așadar, multe au renunțat să mai ia temperatura oamenilor, fapt care l-a revoltat pe Ludovic Orban, cel care promite că va începe să dea amenzi acestor magazine.

“În ceea ce priveşte magazinele care nu mai fac scanarea temperaturii la intrare, deşi acest lucru este obligatoriu pentru operatorii comerciali şi angajatori, vom face verificări şi vom lua măsuri acolo unde se impun”, a declarat Orban pentru DC News.

ADVERTISEMENT

Mai mult, oamenii care nu poartă mască de protecție nu au ce să pățească momentan, însă Orban „dă asigurări” că și aceștia riscă amenzi: „Purtarea măştii este obligatorie în spaţiile închise, asta e clar. Noi puteam să dăm amenzi şi înainte de publicarea acestor ordine în Monitorul Oficial, există cadrul legal, dar am ales să nu o facem, pentru a da timp populaţiei să se obişnuiască”.

Circ la intrarea în Kaufland Ferentari, făcut de mai mulți „actori”

Imaginile cu o femeie și un bărbat care au refuzat să li se ia temperatura, instigând lumea la revoltă, au făcut înconjurul internetului. În cele din urmă, demersul acestora pare să fi dat roade, în condițiile în care mai multe lanțuri de magazine au decis să suspende temporar procesul de „termoscanat” clienții.

ADVERTISEMENT

Specialiștii avertizează că scanarea temperaturii oamenilor este, în mare parte, inutilă, în contextul în care majoritatea oamenilor care au coronavirus sunt asimptomatici. „Temperatura nu este specifică infecției cu coronavirus, poate fi vorba de cu totul altă afecțiune. Și invers, în cazul Covid-19, 20-30% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice”, a explicat Valeriu Gheorghiță, un medic infecționist cu experiență, pentru Europa Liberă.

Mai mult, o situație reclamată de mulți clienți este modul în care „pistoalele” de scanat temperatura oferă rezultate ridicole de 32 de grade, condiții în care persoana respectivă ar fi moartă. Guvernul Orban încearcă să oblige magazinele sau instituțiile să scaneze oamenii, însă nu îi obligă să folosească o aparatură anume, care să fie acreditată după anumite standarde.

ADVERTISEMENT

Așadar, un magazin care nu ia în serios demersul guvernului poate să-și achiziționeze un „pistol” de termoscanat cu 15 lei de pe site-urile chinezești, spălându-se astfel pe mâini de obligația de a lua temperatura oamenilor. Rezultatul afișat pe ecran va fi irelevant, însă legea ar fi respectată.

ADVERTISEMENT