News

Mai multe sucuri din supermarketurile Cora, Penny, Selgros, Metro și Carrefour, retrase din vânzare. Conțin o substanță cancerigenă

Autoritățile au decis ca mai multe sucuri din supermarketurile Cora, Penny, Selgros, Metro și Carrefour să fie retrase din vânzare. Motivul: ar conține o substanță cancerigenă.
16.08.2021 | 12:39
Mai multe sucuri din supermarketurile Cora Penny Selgros Metro si Carrefour retrase din vanzare Contin o substanta cancerigena
ADVERTISEMENT

O serie importantă de sortimente de sucuri aflate în vânzare în supermarketurile Cora, Penny, Selgros, Metro și Carrefour au fost retrase din vânzare. Aceste produse ar conține o substanță cancerigenă.

Mai exact, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) retrage de la comercializare sucurile marca Figo și Fruit & Friends, din cauza conținutului de oxid de etilenă.

ADVERTISEMENT

Experții din domeniul sanitar au menționat că această substanță poate duce pe termen lung la tulburări cardiace, pulmonare și cancerigene.

Sucuri din supermarketurile Cora, Penny, Selgros, Metro și Carrefour, retrase din vânzare din cauza unei substanțe cancerigene

ANSVSA anunță, pe site-ul oficial, că în ultimele zile s-au semnalat probleme cu anumite băuturi răcoritoare. Conform ANSVSA, sucurile vor fi retrase de urgență de pe piață.

ADVERTISEMENT

Două mărci de băuturi răcoritoare vor fi retrase din magazine Metro, Carrefour, Selgros, Cora și Penny, din cauza oxidului de etilenă într-un ingredient al materiilor prime utilizate, anunță autoritățiile. Băuturile erau vândute sub mărcile Figo și Fruits & Friends.

”Compania Maspex Romania, în calitate de producător al mărcii de băutură răcoritoare Figo, produs în România, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la existenţa substanţei oxid de etilenă ce depăşeşte limitele permise de reglementările în vigoare, într-un ingredient al materiilor prime care ni s-au livrat. Acest fapt are impact asupra anumitor produse Figo.

ADVERTISEMENT

Având în vedere cantităţile extrem de mici utilizate, considerăm că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilorşi compania a decis rechemarea produselor doar pentru a elimina orice suspiciune din partea acestora”, indică un mesaj postat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Conform autorităților, ”în cazul în care aţi achiziţionat unul sau mai multe dintre produsele impactate şi doriţi să solicitaţi rambursarea costului, vă rugăm să returnaţi, la magazinul de la care aţi cumpărat, produsul sau ambalajul din loturile menţionate în listă, până la data de 04.09.2021”, precizează compania.

ADVERTISEMENT

În același timp, producătorul ALONOR COMPANY SRL a iniţiat retragerea de la comercializare a două tipuri de sucuri Fruits & Friends, ca măsură de prevenţie, existând suspiciunea depăşirii conţinutului de oxid de etilenă peste limitele admise într-unul din ingredientele utilizate în fabricarea produselor, au anuţat reprezentanţii lanţului de supermarketuri Penny.

Lista completă a magazinelor din care au fost retrase produsele poate fi consultată AICI.

Comisia Europeană: Produsele contaminate cu oxid de etilenă trebuie retrase integral

Oficialii europeni spun că produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, vor trebui retrase toate de pe piaţa europeană, chiar dacă pesticidul nu este detectat, anunță Comisia Europeană.

În acest sens, companiile care au introdus pe piaţa UE produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă ”vor trebui, sub controlul autorităţilor naţionale competente, să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate” cele care au fost deja cumpărate de consumatori, a indicat unitatea de criză înfiinţată pe această temă, într-un comunicat consultat vineri seară, potrivit hotnews.

ADVERTISEMENT