News

Mai multe telefoane vor fi interzise în România din 2020, din cauza RO-ALERT. Ce modele sunt compatibile cu sistemul

29.06.2019 | 17:23
Mai multe telefoane vor fi interzise in Romania din 2020 din cauza ROALERT Ce modele sunt compatibile cu sistemul

Mai multe telefoane vor fi interzise în România începând cu 27 iunie 2020, întrucât nu sunt compatibile cu sistemul RO-Alert. Prevederea apare în OUG 46/2019, publicată în Monitorul Oficial. Cei care comercializează acest tip de dispozitive riscă amenzi usturătoare. Mai exact, conform legii, cei care pun în vânzare aceste modele de telefoane pot primi sancțiuni care să ajungă chiar și la 100.000 de lei.

Ce telefoane sunt compatibile cu sistemul RO – ALERT

“Operatorii economici care comercializează telefoane mobile au obligaţia de a furniza şi a menţine atât pe paginile web proprii, cât şi la punctele de vânzare, pentru telefoanele mobile comercializate, informaţii privind: a) capabilităţile de recepţionare a mesajelor RO-ALERT; b) modalităţile de activare a acestor facilităţi pentru fiecare tip de telefon mobil comercializat. (2) Informaţiile prevăzute la alin. (1) se transmit şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în vederea publicării în portalul web RO-ALERT”, se arată în art. 18 al ordonanţei, publicate pe lege5.ro.

Astfel, telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele transmise prin intermediul RO-ALERT nu mai pot fi comercializate pe teritoriul României. Amenzile pentru comercianții care ignoră aceste reglementări pornesc de la 35.000 de lei și pot ajunge chiar și la 100.000 RON. Sancțiunile vor fi aplicate de cei de la Protecția Consumatorului, iar STS este responsabil de implementarea măsurilor care să asigure buna funcționare a mesajelor transmise prin intermediul acestui sistem. Lista cu telefoanele compatibile cu acest sistem este disponibilă AICI.

Mesaj test emis prin intermediul RO ALERT foto: idevice.ro

Ce este sistemul RO – ALERT

Sistemul RO-ALERT a funcționat până în prezent pe baza unui protocol încheiat între Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi patru furnizori de reţele publice mobile de comunicaţii electronice din România.

RO-Alert este un sistem care transmite mesaje de avertizare pe telefonul mobil și astfel dă posibilitatea fiecărei persoane să se protejeze în caz de pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme sau incendii și alte evenimente cu potențial impact asupra vieții. Primirea mesajelor prin RO-ALERT nu presupune introducerea numerelor de telefon într-o bază de date, arată MAI.  În total, până la data de 21 iunie 2019, au fost transmise 354 de mesaje de avertizare.

Tags: