News

Mai mulți bani pentru fermierii români din partea Comisiei Europene. Presiunea pusă de Klaus Iohannis a avut efect

Mai mulți bani pentru fermierii români din partea Comisiei Europene, după ce președintele Klaus Iohannis s-a plâns oficial că Uniunea Europeană a comis o nedreptate.
23.03.2023 | 22:55
Mai multi bani pentru fermierii romani din partea Comisiei Europene Presiunea pusa de Klaus Iohannis a avut efect
Mai mulți bani pentru fermierii români
ADVERTISEMENT

Mai mulți bani pentru fermierii români din partea Comisiei Europene, după ce președintele Klaus Iohannis a protestat oficial față de faptul că inițial fuseseră alocați doar 10 milioane de euro. Inclusiv președintele CE Ursula von der Leyen a făcut promisiunea că suma va fi mărită considerabil.

Mai mulți bani pentru fermierii români din partea Comisiei Europene

Conform News.ro, Klaus Iohannis i-a transmis Ursulei von der Leyen că fermierii români se află într-o situație foarte dificilă, astfel că cei de la Comisia Europeană sunt deciși să mărească considerabil ajutorul oferit acestor oameni. ”Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situaţiei. Preşedinta von der Leyen a anunţat, în timpul reuniunii Consiliului European, că Comisia Europeană va reanaliza şi va reveni asupra cifrelor pentru România”, au transmis sursele News.ro.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut cât va primi România în plus față de cei 10 milioane de euro promiși deja, sumă considerată mult prea mică pentru prejudiciul cauzat de războiul din Ucraina și efectele sale. Iohannis s-a arătat dezamăgit că Uniunea Europeană nu a apreciat ”sacrificiul imens” făcut de România pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele după izbucnirea războiului din Ucraina.

”Este regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei”, a transmis Iohannis. România ar trebui să primească momentan doar 10 milioane de euro compensații pentru producătorii români, mult mai puțin ca alte state din regiune care nu au fost atât de afectate de această situație.

ADVERTISEMENT

Principalul vinovat pentru acest eșec e văzut ministrul agriculturii Petre Daea, cel despre care se vorbește tot mai mult că va rămâne fără portofoliu în curând. În total, Uniunea Europeană a decis să acorde 56.3 milioane de euro pentru fermierii din Polonia, România și Bulgaria, însă Românii vor primi doar 10 milioane de euro, față de 29.5 de milioane pentru fermierii din Polonia sau 17 milioane pentru cei din Bulgaria.

Petre Daea s-a apărat și spune că a făcut tot ce a putut ca să salveze această situație. Totodată, Daea a numit suma de 10 milioane de euro oferită fermierilor români drept ”derizorie”. ”Am susţinut la Consiliu, în discuţia cu comisarul european pe agricultură, că suma este mică pentru România. Este o sumă derizorie. Acesta ne-a explicat constrângerile pe care le are, justificând că decizia Comisiei a fost să acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totală de criză de 450 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

O sumă foarte mică pentru nevoile celor şase ţări, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia şi Slovacia nu au primit niciun cent. Deocamdată acestea sunt sumele. Însă eu am solicitat să revizuiască formula de calcul şi s-a convenit că se va analiza împreună cu experţii români stabiliţi încă din data de 26 septembrie 2022, în frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.

Întreaga activitate a mea e consemnată într-un jurnal al instituției. Instituție care consemnează ce fac în fiecare zi, ce rezultate din punct de vedere al activității ministerului înregistrez. Am făcut tot timpul ce trebuie pentru țară și fermieri. O problemă e modul în care interpretează Comisia Europeană efectele negative pe care le produce importul cerealelor și a plantelor poliaginoase din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Intrarea în țară a cerealelor Ucrainene au afectat fermierii români, care au rămas cu cantități importante în stoc și de aici lipsa de mijloace financiare pentru a-și continua lucrările. Înțelegând că în 26 septembrie eram în plină campanie de însămânțări de toamnă.

Fermierii români nu pot să-și continue activitatea în așa mod, fără bani. Mai ales că România e principalul cultivator de porumb și floarea soarelui din Europa. Comisarul a pronunțat situația critică pe care o are România și luarea de intervenție. Am transmis care sunt pierderile în România, care sunt importurile în România, peste 3 miliarde de tone”, a declarat Daea.

ADVERTISEMENT