News

Mai mulți bani pentru șomeri, de la 1 martie. Ce alte beneficii sociale vor fi majorate

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat mai mulți bani pentru șomeri, de la 1 martie. Vor fi majorate, de asemenea, și alte beneficii sociale
23.02.2022 | 17:18
Mai multi bani pentru someri de la 1 martie Ce alte beneficii sociale vor fi majorate
Ministerul Muncii a anunțat că șomerii vor primi mai mulți bani de la 1 martie. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Șomerii vor primi mai mulți bani, de la 1 martie. Anunțul a fost făcut, miercuri, de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. De la aceeași dată, vor fi majorate și alte beneficii sociale.

Mai mulți bani pentru șomeri, de la 1 martie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat, într-un comunicat de presă, pe pagina oficială de Facebook, că indemnizația de șomaj se majorează cu 5,1% începând cu 1 martie 2022.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) vor crește de la 1 martie 2022, ca urmare a majorării cu 5,1% a acestui indicator.

Potrivit Legii nr.225/2021, începând cu anul 2022, ISR se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică (INS).

ADVERTISEMENT

Potrivit reprezentanților ministerului, acest indicator stă la baza stabilirii cuantumurilor prestațiilor de șomaj și al unor măsuri active, precum și al beneficiilor de asistență socială.

Rata medie anuală a inflației care va sta la baza stabilirii noilor cuantumuri de prestații sociale și beneficii de asistență socială este de 5,1%, ceea ce înseamnă că valoarea ISR se mărește de la 500 de lei la 525,5 lei.

ADVERTISEMENT

Care sunt beneficiile sociale raportate la ISR

Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, beneficiile de asistență socială care sunt raportate la ISR sunt următoarele:

  • Ajutorul social
  • Alocația pentru susținerea familiei
  • Alocația lunară de plasament
  • Prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulți și copii),
  • Nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și al indemnizației de acomodare
  • Sprijinul pentru adoptatori
  • Ajutorul pentru refugiați
ADVERTISEMENT

Reprezentanții ministerului au mai precizat că baza de calcul pentru indemnizația de șomaj, ca urmare a aplicării noii valori a ISR, va fi majorată de la 375 de lei la 394 de lei, prima de inserție va crește de la 1.500 la 1.576 de lei și subvenția pentru persoane marginalizate, de la 2.000 la 2.102 lei.

De asemenea, același procent de creștere, de 5,1%, va fi aplicat și în cazul beneficiilor de asistență socială.

De exemplu, ajutorul social urmează să crească de la 142 la 149 de lei, indemnizația minimă pentru creșterea copilului, de la 1.250 la 1.314 lei, iar indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap se majorează astfel: de la 350 la 369 de lei (grav), de la 265 la 279 de lei (accentuat).

Anunțul a stârnit indignarea cetățenilor

Anunțul făcut de Ministerul Muncii a stârnit indignarea oamenilor din mediul online.

Comentariile lăsate de cetățeni arată nemulțumirea acestora cu privire la noile majorări.

“Șomajul crește cu 9 lei, pentru o persoană cu handicap grav 19 lei și vă mai și lăudați? Criminalilor”, este unul dintre mesajele oamenilor indignați de anunțul ministerului.

ADVERTISEMENT