News

Mai mulți bani pentru transportul elevilor care învață la școli din altă localitate. Suma anunțată de autorități

Autoritățile au anunțat majorarea sumei de bani acordate pentru transportul elevilor care sunt școlarizați în alte localitate decât cea de domiciliu.
23.09.2022 | 12:19
Mai multi bani pentru transportul elevilor care invata la scoli din alta localitate Suma anuntata de autoritati
Suma de bani acordată pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate va crește. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu. Sursa foto: cluju.ro
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru elevii navetiști din România. Autoritățile anunță că s-a ajuns la un acord privind creșterea sumei acordate pentru transportul elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu.

Suma de bani acordată pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate va crește. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat modificarea și completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.

ADVERTISEMENT

În urma acestui demers se fac o serie de rectificări care privesc plata/decontarea transportului elevilor care fac ore în altă localitate decât cea în care locuiesc.

Cîmpeanu a făcut publice concluziile discuțiilor pe care le-a avut cu reprezentanți ai Consiliul Național al Elevilor, ai Federatiei Naționale ai Asociațiilor de Părinți, reprezentanți ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, ai Asociației Comunelor din România, ai Avocatului Poporului și ai societății civile.

ADVERTISEMENT

Conform datelor prezentate de ministrul educației, au fost agreate o serie de propuneri de îmbunătățire a proiectului.

S-a decis creșterea de 4 ori a sumei acordate pentru transportul elevilor

Propunerile agreat sunt legate de plata transportului elevilor care sunt școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu. S-a decis creşterea de 4 ori a sumei acordate pentru transportul elevilor care fac naveta între localități.

ADVERTISEMENT

Până la o distanță de 3 km este acordată o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună. În cazul distanțelor mai mari, de peste 3 km, se acordă 6 lei/lună la suma de 60 de lei pentru fiecare kilometru.

”În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport”, a explicat Cîmpeanu, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Dacă suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, din cauza practicării unor tarife excesive ajungând până la 30 lei/km/lună, faţă de alte situaţii în care tariful este de 3 lei/km/lună, diferenţa poate fi decontată din bugetele Consiliilor judeţene, mai spune ministrul educației.

E important de precizat că  alocația forfetară este neimpozabilă și nu va fi luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau bursei de ajutor social.

Bani de transport și pentru elevii cazați la internat sau în gazdă

În comunicatul postat în mediul online, Sorin Cîmpeanu mai spune că și elevilor care sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi localitatea de domiciliu.

Se acordă bani atât pentru contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, cât şi pentru contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale. Și în cazul lor, decontarea se face pe baza documentelor de transport.

ADVERTISEMENT