News

Mai mulți copii de la o grădiniță din Iași au ajuns la spital după ce au fost expuși la raze ultraviolete, produse de o lampă

Anchetă la o grădiniță din Iași. Mai mulți copii au ajuns la spital, după ce au fost expuși la raze ultraviolete, produse de o lampă din unitatea de învățământ.
06.05.2022 | 10:55
Mai multi copii de la o gradinita din Iasi au ajuns la spital dupa ce au fost expusi la raze ultraviolete produse de o lampa
Copiii au acuzat dureri de cap și de ochi, din cauza razelor ultraviolete ale lămpii. Sursa foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În jur de 10 de copii de la o grădiniță din Iași au ajuns la spital, după ce au fost afectați de raze ultraviolete, produse de o lampă, cumpărată de părinți în contextul pandemiei. Cei mici au acuzat dureri de cap, roșeață și mâncărimi în zona ochilor.

Timp de 30 de minute au fost expuși copiii razelor ultraviolete ale lămpii

Preșcolarii dormeau când au fost expuși razelor ultraviolete. Vreme de 30 de minute lampa a funcționat, după ce ar fi fost pornită accidental, de către o educatoare suplinitoare, care nu și-ar fi dat seama de gravitatea situației.

ADVERTISEMENT

Întreg incidentul a avut loc în dimineața zilei de marți, la grupa mijlocie a Grădiniţei P.P. nr. 20, din Iași. O femeie de serviciu a descoperit lampa activată, când cei mici erau la baie.

”Când s-au trezit după amiaza dupa somn, câţiva dintre ei cu ochişorii roşii. Dintr-o eroare umană s-a apăsat pe butonul lămpilor uv.

ADVERTISEMENT

Personalul a fost bine instruit, dar fiind o altă educatoare care suplinea un concediu medical, necunoscând despre ce este vorba, s-a intamplat ce s-a intamplat”, a explicat Maria Oneaga, directoarea grădiniţei, notează Antena 3.

Niciun copil nu a fost internat

După evaluarea cadrelor medicale, niciun copil nu a avut nevoie de internare. Li s-au prescris tratamente și li s-a recomandat să nu se expună la lumină puternică, timp de câteva zile.

ADVERTISEMENT

Inspectoratul Județean Iași a demarat o anchetă

Între timp, Inspectoratul Şcolar Judeţean a demarat o anchetă, transmite presa locală Ziarul de Iași. Cel vinovat de situație va fi tras la răspundere și sancționat.

”Din informaţiile transmise de unitatea şcolară, marţi, 3 mai, copiii dintr-o grupă au fost expuşi razelor emise de lampa UV din clasă. Ieri, 4 mai, s-a constituit la nivelul unităţii o comisie de cercetare.

ADVERTISEMENT

Astăzi, în unitatea şcolară, s-au deplasat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. În funcţie de rezultatele verificărilor, se vor aplica sancţiunile maxime care se impun şi pe care le prevede legislaţia”, au comunicat reprezentanţii ISJ Iaşi.

ADVERTISEMENT
Tags: