Primul suspect este Grigore Tinică, manager al Institutului de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iași. Aceste este acuzat de comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, de 27 de ori. Al doilea suspect e medicul Enache Mihail, chirurg în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iași.
Acesta e acuzat că a luat mită de patru ori. Al treilea suspect e medicul primar psihiatru Nedelciuc Gheorghe, angajat în cadrul cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, de șapte ori.
De asemenea, medicul cardiolog Nedelciuc Igor, angajat al Institutului de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iași este acuzat că a luat mită de trei ori. Procurorii spun că există ”suspiciunea rezonabilă” că toți acești medici au luat mită în perioada august 2020 – martie 2025.
Sumele primite mită variau între 500 și 3.500 de euro și erau oferite de pacienți sau aparținători. Banii erau dați de oamenii disperați care voiau să aibă parte de tratament preferențial și să sară peste lista de așteptare când vine vorba despre operații sau consulturi de specialitate.
În mod special, medicul Enache Mihail ar fi primit mită pentru a emite concedii medicale, pe lângă operațiile pe care oricum era obligat să le efectueze. Și mai grav, medicul psihiatru Nedelciuc Gheorghe a intermediat ”în mod fictiv” și a emis ”referate cu diagnostice stabilite în mod fals, de afecțiuni psihice grave care să justifice ulterior emiterea de certificate de încadrare în grad de handicap”.
”În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor de la Direcția Generală Anticorupție, Brigada de Operațiuni Speciale Iași, Brigada de Operațiuni Speciale Bacău, Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași și Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.