Un alt caz de sclavie a ieșit la suprafață, de data aceasta în Germania. Mai mulți români, în căutarea unei vieți mai bune, au fost ademeniți de un conațional cu promisiuni false. Odată ajunși la locație, oamenii trăiau un coșmar.
Li s-a promis un loc de muncă bun în Germania, însă au ajuns sclavi pe un șantier. Mai mulți români au căzut în plasa unui conațional, care le promitea o viață mai bună. Principalul suspect, un român de 52 de ani, a fost arestat.
Odată ajunși acolo, oamenii erau exploatați, puși să muncească și 13 ore pe zi. Aceștia erau închiși în clădirea unei fabrici, în condiții insalubre. De asemenea, aceștia erau bătuți și li se oferea hrană într-o cantitate insuficientă, conform publicației germane RTL, citată de news.ro.
„Ceea ce sună ca un coşmar absolut ar fi fost o realitate pentru mai mulţi români în Neumünster (landul Schleswig-Holstein), luni la rând. Oficialii vamali au descoperit acum aceste condiţii inumane într-o clădire a unei fabrici”, scrie RTL.
Autoritățile din Germania au aflat despre acest caz după ce un muncitor a reușit să fugă de acolo. Acesta le-a povestit polițiștilor prin ce a trecut, astfel că aproximativ 80 de ofițeri de la Biroul vamal principal din Kiel au percheziţionat mai multe proprietăţi, sub suspiciunea de muncă ilegală.
„Cetăţeanul român în vârstă de 52 de ani este acuzat că a atras mai mulţi compatrioţi în Germania sub promisiuni false şi apoi i-a închis în clădirea unei fabrici”, a declarat Robert Dütsch, şeful Biroului vamal principal din Kiel, conform surselor menționate.
Bărbatul de 52 de ani i-a obligat pe ceilalți români să muncească în aceste condiții timp de trei luni. Ei erau transportați zi de zi la un șantier, acolo unde erau monitoriați. Șeful Biroului vamal principal din Kiel susține că în încăperile în care erau cazați muncitorii dormeau și câte zece persoane.
„Aceasta este o formă deosebit de gravă de exploatare prin muncă. Acuzatul ar fi folosit violenţa fizică pentru a menţine controlul asupra victimelor. Niciuna dintre ele nu vorbea germana, ceea ce a sporit şi mai mult izolarea lor”, a detaliat Dütsch.
În același timp, au fost descoperite mai multe nereguli pe șantierul respectiv. Pe lângă faptul că românii nu primeau salariu, nu erau plătite nici impozite sau alte contribuții la stat.