News

Mai mulți români scapă de o amendă mare. Confirmare oficială: ”Motive obiective sau subiective”

Președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a declarat vineri că românii care nu au fost recenzați nu vor mai fi amendați.
05.08.2022 | 18:49
Mai multi romani scapa de o amenda mare Confirmare oficiala Motive obiective sau subiective
Românii care nu au fost recenzați nu vor mai fi amendați. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

La finalul lunii iulie, autoritățile le reaminteau românilor ce amenzi uriașe riscau cei care refuzau să participe la recensământ. Amintim că 31 iulie a fost ultima zi în care românii puteau să completeze actele necesare procedurii în centrele speciale.

Fără amendă pentru cei care nu au fost recenzați

Tot în acea duminică a fost și ultima zi în care conaționații puteau să primească un recenzor. În cele din urmă, s-a anunțat că peste 95% dintre români au fost recenzați.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform datelor oficiale centralizate de autorități, în oraşele care sunt reşedinţă de judeţ a fost semnalată o scădere a populației. În schimb, a crescut populația din localităţile limitrofe.

Având în vedere că au mulţi români care nu au dorit sau pur și simplu nu au ştiut să completeze formularele de recenzare, autoritățile au decis că nu se impune amendarea acestora cu sume care puteau ajunge și la 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Conform observatornews.ro, a fost găsită o soluție și în cazul celor care, din diferite motive, nu au participat la recenzare. Așadar, vor fi luate date din sistem, de la ultimul recensământ, în 2011.

Ce populație avea România în 2011

Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative.

ADVERTISEMENT

Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat Tudorel Andrei.

Recensământul populației din 2011 din România a fost efectuat între 20 și 31 octombrie. Colectarea datelor a urmărit evoluția față de recensământul din 2002.

ADVERTISEMENT

Inițial, recensământul din 2011 a fost stabilit pentru 12-21 martie, dar a fost reprogramat din motive bugetare. Conform rezultatelor populația stabilă era la acea vreme de 20.121.641 persoane, dintre care 10.333.064 de femei (n.r. – 51,4%).

ADVERTISEMENT
Tags: