News

Mai poate fi salvat sezonul turistic din 2020? La ce soluții au recurs statele europene și cine va avea de câștigat de pe urma țărilor afectate de coronavirus

01.05.2020 | 17:53
Mai poate fi salvat sezonul turistic din 2020 La ce solutii au recurs statele europene si cine va avea de castigat de pe urma tarilor afectate de coronavirus
ADVERTISEMENT

În condițiile în care epidemia de coronavirus a paralizat Europa, mai poate fi salvat sezonul turistic din 2020? FANATIK vă prezintă ce variante mai există în acest moment pentru vacanțele de vară.

Cum poate fi salvat sezonul turistic din 2020

Turismul reprezintă 10% din încasările Uniuniunii Europene, astfel că nu putem să nu ne întrebăm dacă mai poate fi salvat sezonul turistic în 2020.

ADVERTISEMENT

Multe țări din UE depind de turismul din sezonul estival, în special cele din sudul continentului, grav afectate acum de măsurile impuse din cauza noului coronavirus.

FANATIK vă prezintă în continuare ce variante concrete mai există în acest moment pentru a salva sezonul turistic din 2020.

ADVERTISEMENT

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu mai au mult timp la dispoziție pentru a decide cum au de gând să salveze sezonul turistic din 2020, fără a risca însă un al doilea val de infecții COVID-19.

Coridoare turistice și turiști veniți din țări aflate în apropiere

Ministrul Turismului din Croația, Gari Cappelli, a venit cu propunerea unor “coridoare turistice”, ce ar conecta țările din Uniunea Europeană, idee inspirată, cel mai probabil, după modelul coridoarelor folosite pentru transportul mărfurilor, anunță BBC.

ADVERTISEMENT

În cadrul acestor căi delimitate cu strictețe, epidemiologii ar decide regulile de deplasare, astfel încât riscul de transmitere al noului coronavirus să fie cât mai mic. În aceste condiții, Croația a transmis că ar permite accesul turiștilor cehi în lunile iulie și august.

Austria, țară care a anunțat că a ridicat restricțiile în trei destinații de ski, ar putea adopta măsuri treptate pentru a permite accesul turiștilor în țară, începând cu acceptarea turiștilor germani mai întâi.

ADVERTISEMENT

Turism cu distanțare socială

În Spania, hotelurile se vor redeschide de la 11 mai, însă vor fi aplicate măsuri de distanțare socială, spre nemulțumirea Asociației de Afaceri Hoteliere, care însă mai speră ca sezonul turistic din 2020 să fie salvat.

Între timp, autoritățile locale care au în administrare plaje se gândesc să angajeze salvamari suplimentari, pentru ca distanța la plajă să rămână de doi metri, analizând și varianta ca cei mici să aibă acces la malul mării doar în anumite intervale, pentru a se evita aglomerarea, potrivit RFI.

Franța anunță și ea o relaxare din 11 mai, însă premierul Edouard Philippe a transmis că turismul nu se va face fără restricții. Momentan autoritățile fanceze au anunțat doar limitarea călătoriilor la 100 de km.

Peste această distanță, oamenii vor trebui să dovedească faptul că au motive bine întemeiate pentru a porni la drum.

Plajele, deschise doar pentru localnici

În Belgia, primarii localităților aflate la țărmul Mării Nordului au convenit să semneze un acord până la 8 mai despre modul în care vor limita accesul la plaje prentru “a salva vara belgienilor”, sugerând astfel că zonele de la malul mării vor fi deschise doar pentru cetățenii acestei țări.

Franța a anunțat că nu va deschide plajele până la finalul lunii iunie, iar Spania și-a fixat același obiectiv, adăugând că tot de la această dată va permite călătoriile dintr-o parte a alta a țării, în încercarea de a salva sezonul turstic din 2020.

Bulele sociale sau turistice, noi forme de turism

The Telegraph relatează că guvernul britanic ia în calcul varianta introducerii unor “bule sociale”, ca primă măsură de relansare a turismului. Potrivit publicației britanice, acest concept va oferi posibilitatea oamenilor de a lua parte la activități organizate în grupuri mai mici.

Ideea a fost preluată din New Brunswick, o regiune din Canada, acolo unde oamenilor le este permis să facă vizite la domiciliul altor rezidenți, pentru a interacționa.

Pe viitor, statele iau în discuție posibilitatea de a practica o formă nouă de turism, “bula de călătorie”, ce ar permite omenilor să călătorească liber între două țări, ca primă fază a reintroducerii turismului internațional.

Programe-pilot

Asociația Hotelierilor din Playa de Palma, o plajă din insula Mallorca, Spania, crede că zona oferă condiții ideale pentru a proteja vizitatorii de coronavirus și vrea să implementeze un program-pilot care să demonstreze acest lucru, potrivit Theolivepress.

Faptul că plaja se află foarte aproape de aeroport, iar suprafața ei se întinde pe 5 kilometri, face ca destinația să fie una perfectă în care se pot aplica și măsurile de distanțare socială, susțin hotelierii.

Cipru se pregătește și ea de sezonul turistic și spune că are un avantaj în fața altor destinații turistice din zona Mării Mediterane, anunță Financial Mirror.

Vice-premierul pentru turism, Savvas Perdios, a declarat că “sunt șanse minime ca operatorii să poată organiza călătorii către țări precum Spania, Italia sau Franța”, oferind Ciprului un avantaj pe piața care, în trecut, avea o concurență enormă.

“Cu toate că va fi o vară dificilă, ar putea exista oportunități de ultim moment. Acestea s-ar putea extinde spre finalul verii, ceea ce ne-ar permite chiar să extindem sezonul turistic”, a mai spus Perdios.

Pașapoarte COVID-19

Miniștri de turism din Uniunea Europeană au discutat necesitatea protejării turiștilor și refacerea acestei industrii, mai ales în țările care au de suferit cel mai mult din cauza lipsei vizitatorilor.

Diplomații au luat în calcul introducerea unor certificate de securitate, sub numele unor “pașapoarte COVID-19”, care ar face referire la starea de sănătate a proprietarilor acestor documente, făcându-i eligibili să călătorească în interiorul UE, potrivit Schengenvisainfo.

Aceste tipuri de pașapoarte ar avea legătură cu aplicarea regulilor de distanțare socială și ar fi folosite și de sistemele de localizare în eventualitatea unui focar de infecție COVID-19, salvând astfel și sezonul turistic 2020.

ADVERTISEMENT
Tags: