Silviu Prigoană s-a prăbușit într-un restaurant din zona Bran și nu a mai putut fi salvat. Decesul milionarului a fost declarat marți, 12 noiembrie, în jurul orei 15:00. Între timp, au apărut primele semne de întrebare referitor la modul în care au acționat cadrele medicale, după apelul la numărul de urgență 112.
Filmul morții lui Silviu Prigoană este unul cu adevărat dramatic. Mai exact, la ora 14:11, o persoană care se afla în incinta restaurantului a sunat la numărul de urgență 112 și a solicitat intervenția unei ambulanțe, motivând că o persoană se află în stare de inconștiență.
La ora 14:13, dispeceratul emite alertă către unitățile de ambulanță. Potrivit unor precizări ale Departamentului pentru Situații de Urgență, s-a luat decizia că pacientul are nevoie de un echipaj de nivel de competențe. Astfel, se stabilește să fie trimise, simultan, două ambulanțe: una de prim ajutor, echipată cu defibrilator, și alta cu medic.
La ora 14:19, la 8 minute de la apel, la restaurant a ajuns echipajul SMURD, format din trei paramedici.
”Odată ajunși la fața locului, aceștia au efectuat, fără oprire, manevrele de resuscitare specifice, dar și alte intervenții precum, deschidere căi aeriene, aspirare, defibrilare si masaj cardiac”, arată reprezentanții DSU.
Ulterior, la ora 14:35, la 24 de minute de la apelul la 112, la fața locului a ajuns și o ambulanță de la SAJ Brașov, în care se afla și un medic. Manevrele au continuat alături de echipajul SMURD, din păcate fără rezultat.
DSU spune că este imposibil ca pe fiecare ambulanță să existe un medic și că o astfel de abordare nu există nicăieri în lume.
”Invocarea unor aspecte profund tendențioase, inexacte si manipulatoare (ex:”protocolul lui Arafat”) în spațiul public, nu fac altceva decât să creeze confuzie, dar și neîncredere în rândul populației cu privire la modul de intervenție a echipelor de profesioniști din cadrul tuturor structurilor de urgență.
A spune în continuare că SMURD nu are medici, după nenumărate explicații în spațiul public, deși SMURD deține și ambulanțe de terapie intensivă C1 cu medici, pe lângă cele de prim ajutor calificat, confirmă caracterul tendențios precizat anterior”, mai arată reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență.
Cea care a aprins spațiul public în legătură cu o presupusă intervenție deficitară în cazul lui Silviu Prigoană a fost jurnalista Anca Alexandrescu. Aceasta a reclamat faptul că prima ambulanță care a ajuns la fața locului nu avea medic, așa că pacientul nu a putut fi intubat.
”La apelul de la 112 de la Bran, când Silviu Prigoană s-a prăbușit la pământ după un acces de tuse, a fost trimis un echipaj de paramedici SMURD! Când au ajuns era în stop cardio-respirator. Au folosit aparatul din dotare însă nu l-au putut intuba pentru că echipajul nu avea medic…
15 minute mai târziu a ajuns un echipaj de la ambulanță, tot în baza procedurilor lui Arafat! Deja era prea târziu. Totuși a fost intubat și s-au făcut manevre de resuscitare timp de aproximativ 40 de minute
Am întrebat mai mulți medici dacă ar fi fost vreo șansă dacă primul echipaj ar fi avut medic! Răspunsul a fost cadegoric da. În astfel de situații, primele cinci minute pot face diferența între viață și moarte”, a scris Anca Alexandrescu pe contul ei de social-media.