ADVERTISEMENT
News

Mai puține zile de concediu medical pentru românii care călătoresc în țări cu risc epidemiologic ridicat

Românii care vor merge în țări cu risc epidemiologic ridicat vor primi doar 5 zile de concediu medical plătit.
Autor: Anca Flondor | 30.06.2021 | 17:26
Mai puține zile de concediu medical pentru românii care călătoresc în țări cu risc epidemiologic ridicat
Mai puține zile de concediu medical pentru românii care călătoresc în țări cu risc epidemiologic ridicat. Foto: hepta.ro

Noile reglementări vor intra în vigoare de la data de 1 august. Până acum, românii care călătoreau în țări cu risc epidemiologic ridicat primeau 14 zile de concediu de carantină. Acum, vor beneficia de doar 5 zile.

ADVERTISEMENT

Până la începutul lunii august când va intra în vigoare ordonanța de urgență vor fi actualizate și normele de aplicare ale actului normativ.

Mai puține zile de concediu medical pentru românii care călătoresc în țări cu risc epidemiologic ridicat

Statul nu va mai plăti 14 zile de concediu medical (de carantină) pentru persoanele care au călătorit în scop personal în țări cu risc epidemiologic ridicat. Ordonanța de Urgență a fost aprobată de Guvern în ședința de miercuri, 30 iunie, la inițiativa Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

ADVERTISEMENT

“Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși cunosc aceste condiții la momentul deplasării și care, la întoarcerea în România,

 pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru o perioadă de 5 zile, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum”, se arată în comunicatul , Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

ADVERTISEMENT

Potrivit CNAS, actul normativ prevede mai multe reglementări prin care se dorește echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS cu sumele reale suportate de fond pentru plata indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate.

“În acest sens, baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri și se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate se determină

ADVERTISEMENT

ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 3 salarii minime brute pe țară (în prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe țară lunar)” se arată în comunicatul de presa al Ministerului Sănătății.

Ce persoane sunt exceptate de la această regulă

“Vor fi exceptate de la această regulă persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate, pentru care baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele şase

ADVERTISEMENT

luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată, stabilite potrivit legii”, se mai arată în comunicat.

Cum se acordă concediul medical

De asemenea, asigurații vor avea dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum era până acum.

ADVERTISEMENT

În plus va exista și un nou sistem de acordare a certificatelor de concediu medical. Medicii vor evalua și monitoriza starea de sănătate a pacienților.

Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boala se vor acorda în cel puțin două etape.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!