News

Mai puține zile de concediu medical pentru românii care călătoresc în țări cu risc epidemiologic ridicat

Românii care vor merge în țări cu risc epidemiologic ridicat vor primi doar 5 zile de concediu medical plătit.
30.06.2021 | 17:26
Mai putine zile de concediu medical pentru romanii care calatoresc in tari cu risc epidemiologic ridicat
ADVERTISEMENT

Noile reglementări vor intra în vigoare de la data de 1 august. Până acum, românii care călătoreau în țări cu risc epidemiologic ridicat primeau 14 zile de concediu de carantină. Acum, vor beneficia de doar 5 zile.

Până la începutul lunii august când va intra în vigoare ordonanța de urgență vor fi actualizate și normele de aplicare ale actului normativ.

ADVERTISEMENT

Mai puține zile de concediu medical pentru românii care călătoresc în țări cu risc epidemiologic ridicat

Statul nu va mai plăti 14 zile de concediu medical (de carantină) pentru persoanele care au călătorit în scop personal în țări cu risc epidemiologic ridicat. Ordonanța de Urgență a fost aprobată de Guvern în ședința de miercuri, 30 iunie, la inițiativa Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

“Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși cunosc aceste condiții la momentul deplasării și care, la întoarcerea în România,

ADVERTISEMENT

 pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru o perioadă de 5 zile, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum”, se arată în comunicatul , Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Potrivit CNAS, actul normativ prevede mai multe reglementări prin care se dorește echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS cu sumele reale suportate de fond pentru plata indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate.

ADVERTISEMENT

“În acest sens, baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri și se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate se determină

ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 3 salarii minime brute pe țară (în prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe țară lunar)” se arată în comunicatul de presa al Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Ce persoane sunt exceptate de la această regulă

“Vor fi exceptate de la această regulă persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate, pentru care baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele şase

luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată, stabilite potrivit legii”, se mai arată în comunicat.

Cum se acordă concediul medical

De asemenea, asigurații vor avea dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum era până acum.

În plus va exista și un nou sistem de acordare a certificatelor de concediu medical. Medicii vor evalua și monitoriza starea de sănătate a pacienților.

Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boala se vor acorda în cel puțin două etape.

ADVERTISEMENT