News

Mai sunt trei zile până la votul decisiv pentru Schengen. Comisia Europeană insistă ca România să fie primită în spaţiul de liber schimb

Au mai rămas trei zile până când Europa va decide dacă primește cu adevărat România în sânul ei, mai exact în Spațiul Schengen.
05.12.2022 | 15:24
Mai sunt trei zile pana la votul decisiv pentru Schengen Comisia Europeana insista ca Romania sa fie primita in spatiul de liber schimb
Spațiul Schengen, cu sau fără România? Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dacă Austria se opune aderării României, semnalul dat dinspre Comisia Europeană e favorabil aderării la pachet a României, Croației și Bulgariei în Schengen.

Trei zile până la votul decisiv pentru Schengen

Conform Agerpres, Comisia Europeană a transmis că toate cele trei țări îndeplinesc ”în totalitate toate cerințele” pentru a fi membre Schengen, astfel că se așteaptă de la un răspuns pozitiv din partea tuturor țărilor membre UE, conform Agerpres.ro.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, recomandările CE nu pot constrânge Austria sau orice altă țară să voteze în favoarea aderării României. Majoritatea țărilor care au strâmbat din nas nu au nicio problemă cu aderarea Croației, însă nu sunt de acord cu aderarea României și a Bulgariei.

”Cred că aceasta este o parte a dezbaterii care trebuie să iasă la lumină acum, că se apropie momentul critic al deciziei. Este un mit, şi este nedrept să se proiecteze argumentul că extinderea presupune mai puţine controale. Este vorba despre mai multe controale şi controale mai bune din punct de vedere calitativ”, a transmis oficialul european Margaritis Schinas.

ADVERTISEMENT

”Atât Bulgaria, cât şi România şi Croaţia au fost analizate în detaliu şi rezultatul este că îndeplinesc toate criteriile pentru a face parte din Schengen”, a mai transmis Comisia Europeană.

”Evaluarea misiunii este că Bulgaria îndeplineşte chiar mai multe criterii decât o făcea cu prilejul primei evaluări. Atât Bulgaria, cât şi România au crescut nivelul de protecţie la frontierele externe”, au transmis comisarii europeni.

ADVERTISEMENT

În concluzie, Comisia Europeană a ”recomandat” acceptarea în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei, însă pentru aceasta este nevoie de unanimitate în țărilor din UE.

Austria, Suedia și Olanda sunt țările care au rezerve referitoare la aderarea Bulgariei și României în Schengen din cauza corupției și a crimei organizate.

ADVERTISEMENT

Dacă Olanda s-ar fi răzgândit în privința României, fiind vocală doar împotriva aderării Bulgariei, Austria a anunțat clar că are o problemă majoră cu integrarea României în Schengen.

ADVERTISEMENT