News

MAI va crea o structură specială pentru persoanele dispărute. Câți minori n-au mai fost găsiți în ultimii 30 de ani

02.09.2020 | 16:08
MAI va crea o structura speciala pentru persoanele disparute Cati minori nau mai fost gasiti in ultimii 30 de ani
ADVERTISEMENT

Situația persoanelor dispărute a expus mereu defectele ascunse în sistemul de organizare al poliției din România. Lucrurile se vor schimba, cel puțin acesta este anunțul făcut de MAI. Va fi înființată o structură specială care se va ocupa strict de această problemă a oamenilor dispăruți.

Departamentul va funcţiona la nivelul Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) şi, în acelaşi timp, la nivelul Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti şi inspectoratelor judeţene de poliţie. Această structură se va ocupa meticulos și profesionist de căutarea persoanelor dispărute.

ADVERTISEMENT

Din statisticile prezentate de Poliția Română, în ultimii 30 de ani, peste 80.000 de persoane au fost date dispărute. Aproximativ 2.400 nu au mai fost găsite niciodată. Dintre acestea, 340 erau minori care au dispărut pentru totdeauna.

MAI va înființa o structură pentru a rezolva problema persoanelor dispărute

Un subiect mereu controversat, situația persoanelor dispărute a creat multe angoase despre sistemul deficitar folosit în cadrul poliției din România.

ADVERTISEMENT

Din 1990 peste 50 de mii de minori au dispărut, 340 nu mai fost găsiți niciodată. Această structură specială concepută de Ministerul Afacerilor Interne, ar trebui să aducă mai multă claritate și coerență în rezolvarea cazurilor complicate.

Va funcţiona la nivelul IGPR şi, în acelaşi timp, la nivelul Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti şi inspectoratelor judeţene de poliţie. Această structură se va ocupa exclusiv de căutarea persoanelor dispărute.

ADVERTISEMENT

Intenţionăm să atragem specialişti, intenţionăm să încadrăm poliţişti cu specializări din alte zone decât Academia de Poliţie, şi aici mă refer la psihologi. (…) Am alocat resurse financiare şi funcţii suplimentare pentru constituirea acestei structuri”, a spus Bogdan Despescu, secretar de stat al MAI.

Statistică despre persoanele dispărute este una care dă de gândit, dar ea nu expune cu adevărat tabloul complet al acestor situații alarmante.

ADVERTISEMENT

,,În perioada 01.01.1990 – 11.02.2020 au fost înregistrate, la nivel național, un număr de 83.754 cazuri de dispariție (persoane majore și minore). Din totalul de 83.754 nu au fost găsite un număr de 2.418 persoane (majori și minori). ,,Din 01.01.1990 și până la 11.02.2020 au fost înregistrate un număr de 52.303 cazuri de minori dispăruți; Din totalul de 52.303 nu au fost găsiți un număr de 340 minori dispăruți”, se arată în statistica Poliției.

ADVERTISEMENT