News

Maia Sandu, după întâlnirea cu Klaus Iohannis: “Sângele apă nu se face”. Preşedintele României: “Parcurgem crize de proporţii istorice”. Update

Maia Sandu revine într-o vizită oficială în România. Aceasta va fi primită de Klaus Iohannis. Securitatea Republicii Moldova, în centrul discuțiilor celor doi oficiali.
23.02.2023 | 15:18
Maia Sandu dupa intalnirea cu Klaus Iohannis Sangele apa nu se face Presedintele Romaniei Parcurgem crize de proportii istorice Update
Maia Sandu, primă la Cotroceni de Klaus Iohannis Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT
23-02-2023
13:19

Declaraţiile comune făcute de Klaus Iohannis şi Maia Sandu

După întrevederea de la Palatul Cotroceni, cei doi şefi de stat au susţinut declaraţii comune în care au subliniat sprijinul recipric, Maia Sandu dezvaluind că prima vizită în străinătate a noului premier moldovean va avea loc vinerea viitoare, la Bucureşti.

“Republica Moldova trece prin provocări fără precedent”, a afirmat Maia Sandu, care a vorbit, în acest sens, despre susţinerea acordată de România. “Îi mulţumim României pentru că este prietenul şi avocatul nostru”, a spus ea.

“Astăzi mai mult ca niciodată simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru pacea, bunăstarea şi viitorul nostru european. Ştim că sângele apă nu se face şi relaţia noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Azi avem atât de multe proiecte comune. Îi sunt recunoscătoare domnului preşedinte, Guvernului, Parlamentului pentru proiectele comune Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetăţeni în multe domenii. Aşa cum a spus în glumă ministrul Aurescu – Republica Moldova este statul care are doi miniştrii de Externe în acest timp. Prim-ministrul nostru a anunţat că prima sa vizită oficială va fi săptămâna viitoare, cum e firesc, la Bucureşti.

Suntem tot mai aproape de România, de UE, de familia noastră. Din păcate bucuria acestei apropieri e umbrită de tragedia acestui război crunt care continuă de un an de zile. Ucraina ţine piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor şi ajutorul ţărilor europene. Europa este puternică datorită unităţii şi fermităţii cu care apăra viaţa oamenilor”, a mai spus Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a vorbit şi despre provocările de securitate din ultima perioadă şi a subliniat că Republica Moldova nu va cădea, chiar dacă Rusia ar dori un Guvern marionetă în Moldova aservit intereselor Kremlinului.

“Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii a trebuit să facem faţă şantajului energetic al Kremlinului. Unii şi-au dorit ca ţara noastră să cadă, să poată instala un Guvern marionetă aservit intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne fermă. România e alături de noi sincer şi dezinteresat. România ne-a venit în ajutor şi ne-a livrat energie electrică. Măsurile ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. E pentru prima oară în istoria ţării când reuşim acest lucru şi vom continua să investim în diversificare energetică”, a mai afirmat Maia Sandu.

La rândul său, Klaus Iohannis a declarat: “România și Republica Moldova au relații cu totul speciale – cu fiecare zi mai solide! Împărtășim o comunitate de limbă, cultură și istorie și am construit împreună o colaborare extrem de deschisă, sinceră și eficientă. Parcurgem o perioadă de crize de proporții istorice, crize într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic, aș putea să spun, în ultimele 12 luni.

Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să înceapă un război ilegal și sângeros, marcat de atrocități nemaivăzute de multă vreme pe continentul european, împotriva poporului ucrainean. A fost un an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund și direct de consecințele acestui război. Liderii Republicii Moldova și cetățenii săi s-au ridicat însă la înălțimea provocărilor pe care alții le-ar fi considerat probabil insurmontabile.

V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, inflație galopantă, un număr foarte mare de refugiați, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră și atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetățenii Republicii Moldova. Toate acestea, precum și alte provocări similare venite pe un fond de vulnerabilități preexistente au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplare de către autoritățile proeuropene de la Chișinău. În acest context, vă felicit pentru numirea noului guvern și salut angajamentul solid al noii echipe guvernamentale pentru continuarea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova”.

“Doamnă Președinte,

După cum am arătat și în urmă cu o săptămână, amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova, asupra cărora ați atras în mod public atenția, sunt deosebit de îngrijorătoare. Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război.

Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă.

Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept. România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional. Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă Președinte, față de dosarul transnistrean.

Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienței Republicii Moldova în fața tuturor amenințărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât și prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană și NATO.

De altfel, încă de la declanșarea, în urmă cu un an, a invaziei rusești împotriva Ucrainei, România a acționat prompt și hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar și în cel al Republicii Moldova. În plan bilateral, după 24 februarie 2022, România a oferit Republicii Moldova combustibil, sprijin bugetar direct, energie electrică – între 80% și 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este utilizat pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, un factor esențial în construirea independenței energetice a Chișinăului. În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar – și o să acționăm împreună în acest sens – să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum!

Așa cum am spus, avem o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică și tot mai unită”.

După patru luni de la ultima vizită, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, revine într-o deplasare oficială în România. Liderul de la Chișinău va avea întâlniri cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și cu Marcel Ciolacu.

Maia Sandu, vizită oficială în România. Președintele Republicii Moldova, întâlniri cu Iohannis, Ciucă și Ciolacu

Republica Moldova se află într-o criză de securitate fără precedent. Statul vecin este supus unor amenințări constante dinspre Federația Rusă. În acest sens, președintele Maia Sandu caută sprijin la partenerii săi din NATO și UE.

ADVERTISEMENT

După ce în ultimele zile a fost prezentă la Varșovia, acolo unde a avut întrevederi, printre alții, și cu președintele SUA, Joe Biden, Maia Sandu ajunge în cursul zilei de joi, 23 februarie, în România.

Administraţia Prezidenţială a anunţat, într-un comunicat de presă, că liderul de la Chișinău va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. ”Consultările politice ale Președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral și european, precum și al susținerii clare și ferme a României pentru Republica Moldova și pentru reziliența sa”, anunță partea română.

ADVERTISEMENT

Fără îndoială, tema centrală a discuțiilor dintre Maia Sandu și șeful statului român va fi reprezentantă de securitatea Republicii Moldova. În ultimele zile, statul vecin a fost supus unui lung șir de amenințări, mai mult sau mai puțin oficiale.

”În cadrul discuțiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educație sau societate informațională, cu accent pe inițiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene, cu beneficii reale și concrete pentru cetățenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul și sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cei doi Președinți vor avea un schimb de opinii privind provocările de securitate, precum și modalitățile de gestionare a efectelor economice, sociale și umanitare ale agresiunii Rusiei în Ucraina”, se mai arată pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Pe parcursul deplasării sale în România, președintele republicii Moldova va avea întâlniri și cu premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și cu președintele Senatului, Alina Gorghiu.

ADVERTISEMENT

Maia Sandu a acuzat Rusia de încercări de destabilizare a situației din Republica Moldova

Recent, Maia Sandu a acuzat direct Rusia că încearcă să destabilizeze puterea de la Chișinău. Aceasta a spus că apropiați ai regimului lui Putin folosesc protestele antiguvernamentale pentru a răsturna statul cu aspirații la Uniunea Europeană și NATO.

Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei Opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civili care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra statului și luare de ostatici”, a avertizat Maia Sandu.

ADVERTISEMENT