News

Maia Sandu, anunţ despre unirea Republicii Moldova cu România: “Când poporul va spune că vrea, se va întâmpla”

Într-un interviu acordat presei locale, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit despre perspectiva unei uniri cu România. Ea a explicat că acest lucru
28.04.2022 | 23:06
Maia Sandu anunt despre unirea Republicii Moldova cu Romania Cand poporul va spune ca vrea se va intampla
Maia Sandu a explicat că decizia unirii aparține cetățenilor Republicii Moldova. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În contextul războiului care se apropie de granițele Republicii Moldova, în spațiul românesc, dar și cel de peste Prut, s-a vorbit despre o posibilă unire între cele două state.

Ce spune Maia Sandu despre o unire?

În timpul unui interviu acordat presei locale, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova a fost întrebată despre o posibilă unire între cele două state și a ținut să sublinieze că această decizie trebuie luată de cetățeni.

ADVERTISEMENT

Ea a avut o poziția asemănătoare și în ceea ce privește posibilitatea ca Republica Moldova să renunțe la neutralitatea înscrisă în Constituție și să adere la alianța nord-atlantică, notează Știri.md.

“Aceste întrebări ar trebui adresate cetăţenilor. Aceasta (unirea cu România – “I.”) nu se poate întâmpla decât cu sprijinul poporului, când poporul va spune că vrea, se va întâmpla. Atâta timp cât oamenii nu vor acest lucru sau nu există o masă critică de oameni care să susţină acest obiectiv, atunci…

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte aderarea la NATO, răspunsul este acelaşi – decizia este la latitudinea cetăţenilor. A fost decizia cetăţenilor când au votat Constituţia. Astăzi putem vedea în sondaje care este atitudinea majorităţii oamenilor faţă de această problemă”, a declarat Maia Sandu.

Republica Moldova își menține netralitatea

Președinta Republicii Moldova a ținut să sublinieze faptul că neutralitatea țării pe care o conduce este un principiu al legii fundamentale, chiar dacă, în acest moment, oferă asistență umanitară Ucrainei și condamnă agresiunea la care este supusă.

ADVERTISEMENT

Maia Sandu a vorbit și despre presiunea pe care numărul de refugiați ucraineni o pune pe Republica Moldova.

“Principiul neutralităţii este consacrat în Constituţie. Îl respectăm. Desigur, am condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pentru că vorbim despre un atac asupra unei alte ţări.

ADVERTISEMENT

Încă din primele zile de război oferim asistenţă Ucrainei din motive umanitare. În primul rând, este vorba de refugiaţi. Moldova a primit cei mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor dintre toate ţările”, a mai adăugat Sandu.

ADVERTISEMENT