News

Maia Sandu cere Occidentului sisteme antiaeriene pentru Republica Moldova. Solicitarea, făcută la Davos

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost prezentă la Forumul Economic Mondial de la Davos. Aceasta a cerut aici Occidentului sisteme antiaeriene pentru țara sa.
19.01.2023 | 21:34
Maia Sandu cere Occidentului sisteme antiaeriene pentru Republica Moldova Solicitarea facuta la Davos
Maia Sandu se teme de escaladarea războiului din Ucraina. Președinta Moldovei cere Occidentului sisteme antiaeriene. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Imediat după ce Rusia a declanșat invazia în Ucraina, întreaga lume occidentală s-a temut că Republica Moldova, o țară care nu face parte nici din UE, și nici din NATO, ar putea fi următoarea țintă pentru regimul lui Putin.

Maia Sandu se teme de escaladarea războiului din Ucraina. Președinta Moldovei cere Occidentului sisteme antiaeriene

Conștientă de pericolul reprezentat de Moscova, Maia Sandu duce lupte diplomatice importante pentru a consolida securitatea Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

În aceste zile, președinta de la Chișinău este prezentă la Forumul Economic Mondial de la Davos. Sandu a avut mai multe discuții cu liderii planetei.

Joi, 19 ianuarie, în mod oficial, Republica Moldova a cerut din partea aliaţilor vestici sisteme defensive antiaeriene.

ADVERTISEMENT

”Republica Moldova a solicitat sisteme de apărare antiaeriană de la aliații săi pentru a-și consolida capacitățile de apărare aeriană în condițiile în care războiul declanșat în țara vecină Ucraina continuă.

Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană. Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi”, a declarat președinta Republicii Moldova, pentru Reuters.

ADVERTISEMENT

Maia Sandu a mai adăugat că Republica Moldova are nevoie și de un ajutor financiar extern anul acesta care să fie cel puţin la nivelul celui din 2022, adică cel puţin 600 de milioane de euro, pentru a-şi proteja populaţia în faţa inflaţiei.

În același timp, aceasta a spus că țara sa şi-a crescut bugetul apărării. Sandu a spus că oficialii de la Chișinău poartă discuţii despre sistemele de apărare antiaeriană atât cu UE, cât şi cu ceilalți aliaţi ai săi.

ADVERTISEMENT

Maia Sandu acuză Rusia de încercări de destabilizare a Republicii Moldova

Tot la Davos, Maia Sandu a vorbit despre dificultățile apărute în Republica Moldova după declanșarea conflictului din Ucraina.

Aceasta a acuzat Moscova că încearcă să-şi folosească influenţa asupra separatiştilor rusofoni din Transnistria pentru a destabiliza micuța țară estică.

Sandu mai spune, în interviul pentru Reuters, că eforturi de destabilizare au eşuat.

”Rusia a încercat să mobilizeze grupurile corupte din (Republica) Moldova şi partidele proruse, cu obiectivul de a da jos guvernul, parlamentul şi preşedinţia, iar aceasta (n.r. eşecul) nu înseamnă că au renunţat, dar deocamdată am reuşit să menţinem stabilitatea”.

ADVERTISEMENT