News

Maia Sandu a cerut statutul de țară candidată la aderarea în UE pentru Republica Moldova. Discurs istoric în PE

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri un discurs istoric în Parlamentul European. Printre altele, ea a cerut statutul de țară candidată la aderarea în UE pentru Republica Moldova.
18.05.2022 | 16:30
Maia Sandu a cerut statutul de tara candidata la aderarea in UE pentru Republica Moldova Discurs istoric in PE
Maia Sandu a sustinut un discurs istoric in PE. Foto: .facebook.com/maia.sandu
ADVERTISEMENT

Maia Sandu și-a început discursul la ora 16:00 (n.r. – ora României). În deschidere, ea a mulțumit partenerilor din Uniunea Europeană pentru sprijinul acordat odată cu declanșarea războiului din Ucraina.

Maia Sandu a anunțat ce obiective are Republica Moldova

Președinta Republicii Moldova a subliniat că și țara ei se confruntă cu o inflație de 27% pe fondul exploziei prețurilor la energie și al războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ea a precizat că autoritățile de la Chișinău au nevoie de sprijin financiar pentru a-i putea ajuta pe refugiații ucraineni. Totodată, ea a cerut retragerea trupelor rusești din Transnistria.

Mai departe, Maia Sandu a completat că Republica Moldova este decisă să rămână o parte a lumii libere: ”Stimată doamnă președintă. Azi mă simt aici printre adevărații prieteni ai Moldovei. Permiteți-mi să vă mulțumesc pentru sprijin din partea tuturor moldovenilor. Sprijinul UE a fost vital pentru a putea să ne decidem singuri viitorul.

ADVERTISEMENT

Este un moment în care regiunea noastră și lumea trec printr-un moment foarte dificil. După Războiul Rece speram într-un moment de liniște. Speram că nerespectarea granițelor naționale nu se va întâmpla din nou.

Ne așteptam ca sferele de influență să nu mai decidă relațiile dintre vecini. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne împinge pe toți cu un secol în trecut. A fost un război cauzat tocmai din motive geopolitice. Rusia a atacat un stat vecin așa cum marile puteri au mai făcut-o în trecut.”

ADVERTISEMENT

Lecția de istorie a președintei Moldovei

În continuarea discursului, Maia Sandu a ținut să reamintească țărilor din apropierea Ucrainei ce a însemnat pentru fiecare dintre ele ocupația rusă la un moment dat: ”Războiul Rusiei în Ucraina a fost făcut astfel. Statele baltice, bulgarii, maghiarii și românii își amintesc mult prea bine ce înseamnă așa ceva. Toți am sperat ca aceste vremuri să nu se mai întoarcă niciodată și totuși s-au întors.

Moldova simte această durere și tragedie prin care trece Ucraina. Din biroul meu, și eu am putut să aud bombele care cădeau în Odesa. În câteva ore, autoritățile noastre au început să primească zeci de mii de refugiați.

ADVERTISEMENT

Aproape jumătate de milion de ucraineni au trecut granița țării noastre. Jumătate dintre ei sunt copii. Suntem suprasolicitați, copleșiți, dar suntem deciși să facem tot ce putem pentru a-i ajuta.

Am condamnat războiul Rusiei. Nou sprijinim suveranitatea Ucrainei. Crimeea e Ucraina, Donbas e Ucraina, Kievul e Ucraina… Acest război nu are niciun fel de justificare și trebuie să fie oprit rapid.”

Aspirațiile guvernului de la Chișinău sunt clare

Spre finalul intervenției sale, președinte Republicii Moldova a subliniat că moldovenii își doresc un viitor european și menținerea țării pe cursul democratic: ”Moldova a fost și a rămas o țară democratică și cu alegeri libere. Cetățenii noștri nu au permis niciodată să le fie luată libertatea de exprimare. Cei care au încercat au eșuat.

Am semnat pe 3 martie aplicația pentru aderarea la UE. Am ales aderarea la UE ca un drum spre prosperitate și pace. Un drum pentru care va fi nevoie de multă muncă și coordonare.

(…) Vreau să vă mulțumesc pentru că ați recunoscut alegerea noastră europeană. Nu cerem nimic altceva decât să trăim în pace. Și vocea noastră să fie auzită. Susținerea acestor valori ne va permite să construim un viitor solid pentru moldoveni.

Vă cer să auziți acest mesaj puternic din partea moldovenilor. UE a creat cea mai lungă perioadă de pace în Europa și o poate face din nou.

La finalul discursului adresat în Parlamentul European, Maia Sandu a fost aplaudată cu frenezie de parlamentari prezenți. Ulterior a urmat mesajul președintei PE, Roberta Metsola: ”Dragă, Maia. Mulțumim pentru angajament și viziune. Vă susținem cu adevărat.”

ADVERTISEMENT